Ve dvoudenní kurzu poznáte sami sebe z pohledu senzorických vlastností a prakticky si otestujete svůj zrak, čich i chuť. Získáte orientaci v praktické degustaci vína, jeho chuti, vůni či v případných vadách. Kurz je určen jak vinařským nadšencům, tak i odborníkům z praxe, kteří s vínem denně pracují. Účastníci kurzu získají širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína, naučí se rozeznávat základní chutě a vůně vína včetně nejběžnějších chorob a vad vína.
Obsah kurzu
Část teoretická
- Senzorické hodnocení vín
- Choroby a vady vín
Část praktická
- Seznámení se základními chutěmi – 7 vzorků
- Srovnávací zkouška schopnosti rozlišovat základní chutě – 8 vzorků
- Test rozlišovací schopnosti intenzity chuti pořadovou zkouškou – 2 série pěti vzorků révových vín
- Test rozlišovací schopnosti organoleptických vlastností trojúhelníkovou zkouškou 4 série tří vzorků révových vín
- Zkouška na určení vzrůstající intenzity barvy – 2 *10 vzorků
- Zkouška schopnosti popisu pachů 15-20 vzorků modelových vůní a přípachů
- Deklarační zkouška – zatřiďování révových vín podle předložené deklarace, popis a srovnání jejich charakteristických vlastností a nedostatků.
Kurz bude probíhat v menší skupince maximálně do 18 účastníků.
V kurzu poznáte sami sebe z pohledu senzorických vlastností, které máte. Prakticky si otestujete svůj zrak, čich i chuť. Tento kurz může sloužit jako příprava na Výcvik a výběr vybraných posuzovatelů pro senzorickou analýzu podle ČSN ISO 8586-1 (tzv. základní senzorická zkouška nebo zkouška prvního stupně) a také na Výcvik a výběr specializovaných expertů posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN ISO 8586-2 – tzv. zkouška druhého stupně.
Druhý den návštěva Národního salonu vín ve Valticích: program A1 – volná degustace http://www.salonvin.cz/salon-vin/oteviraci-doba-programy/ .
Informace o lektorovi
Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství a 3násobný mistr ČR v sekání sektů. Vítěz Mistrovství ČR Bohemia Sekt Trophée – Sommelier ČR 2017, 2019 a 2022, vítěz Majstrovství somelierov Slovenska 2017 a 2019, cena „LOMAX Enolog roku 2022“.
Rozsah kurzu
2denní kurz
1. den – teoretická + praktická výuka v areálu Mendelovy univerzity v Brně (Zemědělská 5); 7 vyučovacích hodin
2. den – návštěva Národního salonu vín ve Valticích (společný odjezd autobusem od areálu Mendelu); program A1 – volná degustace
Termín kurzu
12. a 13. 6. 2023
Cena kurzu
4 000,- Kč
V ceně je zahrnuto také občerstvení, víno 1.den kurzu, doprava Brno-Valtice a zpět a vstupné do Salonu Vín ve Valticích.
Možnost vystavení dárkového poukazu.

Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí a studijních materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Podmínky účasti
zaslání přihlášky
úhrada účastnického poplatku
Kontakty
Přihlášení na kurz
Více aktualit
-
Posluchačky U3V MENDELU se zapojily do vývoje nového vzdělávacího programu, který připravuje brněnské Vida! science centrum speciálně pro věkovou skupinu seniorů. Program se zaměřuje na pochopení a prozkoumání fungování zdravého srdce a na příčiny…31. 5. 2023
-
Aranžování květin pro začátečníky
Máte rádi květiny? Chcete se naučit vázat kytice? Přihlaste se do kurzu Aranžování květin pro začátečníky. Kurz je určen pro všechny, co si chtějí vyzkoušet základy vazby a vytvořit si svoji kytici a dekoraci, která je bude těšit i po uplynutí…25. 5. 2023 -
Konference ICOLLE 2023: Udržitelný učitel
Institut celoživotního vzdělávání MENDELU srdečně zve na 15. ročník mezinárodní vědecké konference ICOLLE 2023, která proběhne 13. 9. 2023 na Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně. Letošní ročník konference se zaměří…10. 5. 2023 -
Aktuální nabídka kurzů
Pro zájemce z řad široké veřejnosti, zaměstnance i studenty MENDELU připravujeme řadu kurzů. Spoustu z nich jinde než na Mendelově univerzitě nenajdete. Své znalosti si můžete osvěžit či doplnit v odborných, jazykových a zájmových kurzech. Svým…5. 5. 2023 -
Přihlašování ke studiu na U3V startuje 3. 5.
Ve středu 3. 5. 2023 v 10 h spouštíme přihlašování ke studiu na Univerzitě třetího věku v akademickém roce 2023/2024. Nabídka studijních programů a kurzů je opravdu široká, vybírat můžete podle délky studia i podle zaměření kurzů. Pokud byste se…26. 4. 2023 -
Setkání mezinárodního projektu Erasmus+ 60
Institut celoživotního vzdělávání hostil 31. března 2023 setkání osmi evropských univerzit třetího věku. Akce se zaměřila na téma "Jak na seniorské vzdělávání nejen na univerzitách" a zúčastnilo se jí více než 40 účastníků ze státních institucí,…12. 4. 2023 -
Senioři a studenti jsou si blíž díky Mezigenerační univerzitě
Mezigenerační univerzitu realizuje Institut celoživotního vzdělávání MENDELU třetím rokem. Od začátku se zaměřuje na spojení generací v rámci rodiny. Prarodiče se v rámci mezigeneračních programů setkávají se svými vnoučaty, společně se vzdělávají…30. 3. 2023 -
Životní pohoda učitelů aneb wellbeing v praxi
Jednodenní kurz s názvem Životní pohoda učitelů aneb wellbeing praxi je určen pro pedagogy MŠ, ZŠ a SŠ, kteří si chtějí uvědomit klíčové elementy wellbeingu ve svém životě a v rámci praktických cvičení si naplánovat, co konkrétně mohou dělat… -
Semináře pro rozvoj zaměstnanců MENDELU
V březnu odstartuje na Institutu celoživotního vzdělávání nová série vzdělávacích seminářů pro zaměstnance naší univerzity, zaměřená na jejich osobní rozvoj. Pro akademicko-výzkumné a neakademické pracovníky je i v letošním roce…13. 3. 2023 -
Tělo jako nástroj prezentace
“Stojíš jako tvrdý y.” “Mácháš rukama jak smyslů zbavenej.” “Jako obsah dobrý, ale ty vypadáš jako hromádka neštěstí.” “To bylo hrozný, vždyť ty jsi na publikum útočil jako buldozer, Horst Fuchs by se od tebe mohl učit!” Možná jste…2. 3. 2023