Řez révy vinné
1. 11. 2021 -
NOVINKA! Kurz Vám umožní získat základní dovednosti a praktické znalosti řezu révy vinné. Získáte sebevědomí a kuráž nebát se stříhnout do révového keře a poznatky, co se bude dít v následujícím roce.
Řez révy vinné
Cíl kurzu
Seznámit posluchače se základními styly vedení révy a se soudobým běžným způsobem řezu keřů révy i prakticky ve vinici.
Kurz Vám umožní získat základní dovednosti a praktické znalosti řezu révy vinné. Získáte sebevědomí a kuráž nebát se stříhnout do révového keře a poznatky, co se bude dít v následujícím roce. Teoretická výuka bude vhodně spojená s praktickými ukázkami řezu přímo ve vinici vzdálené cca 500 metrů od výukové místnosti. Absolventi by měli zvládnout tzv. Guyotův řez (tj. řez na plodný tažeň a zásobní čípek) na dnes nejběžnějším systému vedení, tj. střední Rýnsko-Hessenské vedení s vodorovně vyvázaným tažněm.
Komu je kurz určen
Kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařům a pracovníkům ve vinohradnicko-vinařském oboru.
Obsah kurzu
V rámci teoretické výuky budou probrána následující témata:
- Řez révy - principy řezu u révy vinné.
- Pěstitelské tvary - současné styly vedení révy.
- Pěstitelské tvary révy od historie po současnost.
Praktická část se uskuteční ve vinici ZF Mendelu, Ústavu vinohradnictví a vinařství, kde se pěstuje celá řada odrůd (je zde umístěn genofond révy ČR) a je zde k vidění i několik stylů vedení révy (Rýnsko-Hessenské, Na hlavu a Vertiko).
Pomůcky:
Je třeba vzít si zahradnické nůžky, teplé oblečení, obuv, popř. rukavice.
Informace o lektorovi
Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Radek Sotolář, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Vinohradnictví I a II, Vinohradnické praktikum, Agrotechnika révy vinné a Mezinárodní vinohradnictví a vinařství. Působí dlouhodobě jako lektor řady kurzů např. Sommelier, Vinařský průvodce, školení degustátorů atd. Také se podílí na řadě projektů a grantů či publikační činnosti.
Rozsah kurzu
- 1 denní, 7 vyučovacích hodin
- teoretická i praktická část bude probíhat v Lednici - Ústav vinařství a vinohradnictví AF MENDELU, Valtická 337, 691 44 Lednice
Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí a stud.materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Termín kurzu
v roce 2022 již termíny vypsány nebudou, další termíny leden/únor 2023
v případě zájmu a předběžné registraci místa vyplňte buď přihlášku (není bez termínu závazná) či napište na sobova@mendelu.cz
Cena kurzu
2 100 Kč
V ceně je zahrnut také oběd.
Možnost vystavení dárkového poukazu.
Podmínky účasti
- zaslání přihlášky
- úhrada účastnického poplatku
Kontakty
organizační zajištění
Zdeňka Šobová
Oddělení dalšího odborného vzdělávání (ICV)
+420 545 135 218
sobova@mendelu.cz
odborný garant kurzu
Ing. Radek Sotolář, Ph.D.
Akademický pracovník - asistent - vědecko-výzkumný pracovník - Ústav vinohradnictví a vinařství (ZF)
+420 519 367 255
radek.sotolar@mendelu.cz

Chcete
studovat
na ICV MENDELU?
Vše, co potřebujete vědět: