Ve dvoudenním kurzu poznáte sami sebe z pohledu senzorických vlastností a prakticky si otestujete svůj zrak, čich i chuť. Získáte orientaci v praktické degustaci vína, jeho chuti, vůni či v případných vadách. Kurz je určen jak vinařským nadšencům, tak i odborníkům z praxe, kteří s vínem denně pracují. Účastníci kurzu získají širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína, naučí se rozeznávat základní chutě a vůně vína včetně nejběžnějších chorob a vad vína.
Obsah kurzu
Část teoretická
- Senzorické hodnocení vín
- Choroby a vady vín
Část praktická
- Seznámení se základními chutěmi – 7 vzorků
- Srovnávací zkouška schopnosti rozlišovat základní chutě – 8 vzorků
- Test rozlišovací schopnosti intenzity chuti pořadovou zkouškou – 2 série pěti vzorků révových vín
- Test rozlišovací schopnosti organoleptických vlastností trojúhelníkovou zkouškou 4 série tří vzorků révových vín
- Zkouška na určení vzrůstající intenzity barvy – 2 *10 vzorků
- Zkouška schopnosti popisu pachů 15-20 vzorků modelových vůní a přípachů
- Deklarační zkouška – zatřiďování révových vín podle předložené deklarace, popis a srovnání jejich charakteristických vlastností a nedostatků.
Kurz bude probíhat v menší skupince maximálně do 18 účastníků.
V kurzu poznáte sami sebe z pohledu senzorických vlastností, které máte. Prakticky si otestujete svůj zrak, čich i chuť. Tento kurz může sloužit jako příprava na Výcvik a výběr vybraných posuzovatelů pro senzorickou analýzu podle ČSN ISO 8586-1 (tzv. základní senzorická zkouška nebo zkouška prvního stupně) a také na Výcvik a výběr specializovaných expertů posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN ISO 8586-2 – tzv. zkouška druhého stupně.
Druhý den návštěva Národního salonu vín ve Valticích: program A1 – volná degustace http://www.salonvin.cz/salon-vin/oteviraci-doba-programy/ .
Informace o lektorovi
Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství a 3násobný mistr ČR v sekání sektů. Vítěz Mistrovství ČR Bohemia Sekt Trophée – Sommelier ČR 2017, 2019 a 2022, vítěz Majstrovství somelierov Slovenska 2017 a 2019, cena „LOMAX Enolog roku 2022“.
Rozsah kurzu
2denní kurz
1. den – teoretická + praktická výuka v areálu Mendelovy univerzity v Brně (Zemědělská 5); 7 vyučovacích hodin
2. den – návštěva Národního salonu vín ve Valticích (společný odjezd autobusem od areálu Mendelu); program A1 – volná degustace
Termín kurzu
podzim 2025
termín bude upřesněn, předběžné přihlášky přijímáme již nyní
v čase první den 9 – 17 hod., druhý den odjezd od MENDELU (Zemědělská 1) 9:45, návrat do Brna kolem 14:30
Cena kurzu
4 300,- Kč
V ceně je zahrnuto také občerstvení, víno 1.den kurzu, doprava Brno-Valtice a zpět a vstupné do Salonu Vín ve Valticích.
Možnost vystavení dárkového poukazu.

Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí a studijních materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Podmínky účasti
zaslání přihlášky
úhrada účastnického poplatku
Kontakty
Přihlášení na kurz
Více aktualit
-
Zveme Vás na 10. ročník Kariérního dne na MENDELU, který se uskuteční ve středu 23. 4. 2025 od 9 do 15 h na budově Q univerzitního kampusu Mendelovy univerzity v Brně, Zemědělská 1, Brno. Co vás na kariérním dni MENDELU čeká? Čeká…
-
Slovenská návštěva v rámci programu Erasmus+
Posluchači univerzity třetího věku na Polonohospodářské univerzitě v Nitře využili programu Erasmus + a přijeli načerpat novou inspiraci a poznatky na Univerzitu třetího věku Mendelovy univerzity v Brně. Nejprve se seznámili se systémem vzdělávání…20. 3. 2025 -
Specialista/specialistka vzdělávání a rozvoje zaměstnanců
Kurz je určen všem, kteří chtějí získat či rozvinout profesní kompetence nezbytné pro specialistu vzdělávání a rozvoje zaměstnanců. Kurz je akreditován MŠMT ČR jako rekvalifikační a je vhodný pro přípravu osob k získání profesní kvalifikace… -
Mezigenerační univerzita v České televizi
Dobré ráno z Brna aneb přinášíme odkaz na včerejší iVysílání pořadu Dobré ráno, kde můžete shlédnout tři vstupy, ve kterých naše skvělé kolegyně Mgr. et Mgr. Lenka Kamanová, Ph.D. a Mgr. Kateřina Pevná představily program a plánované aktivity…25. 2. 2025 -
Letničkové truhlíky
V rámci kurzu, který bude zaměřen hlavně na praktickou část, si účastníci vytvoří vysázený letničkový truhlík z různých druhů více či méně známých druhů rostlin. Během kurzu se účastníci dozví, jak vybírat vhodné rostliny, jak o takový truhlík… -
Komentovaná prohlídka historických zahrad v Miloticích, Buchlovicích a Slavkově
Komentovaná prohlídka unikátních zahrad pro všechny, kteří se zajímají o zahradu a zahradní architekturu, nejen pro absolventy kurzu Základy zahradní architektury. Chcete se dozvědět něco více o zahradní architektuře? Projít si s odborníkem… -
Přípravný kurz pro autorizovanou zkoušku Kariérový poradce / Kariérová poradkyně
Kurz je určen všem, kteří se věnují nebo se chtějí věnovat kariérovému poradenství v rámci své profese pedagogům ZŠ nebo SŠ, kteří vykonávají činnost kariérového poradce na svých školách Pozn. praxe v oblasti kariérového… -
Základy kybernetické bezpečnosti
Cílem kurzu je seznámení účastníků s riziky a hrozbami, které přináší používání moderních technologií v kyberprostoru. Prostřednictvím praktických příkladů a názorných živých ukázek získá účastník kurzu povědomí o těchto rizicích a zároveň… -
Základy kybernetické bezpečnosti - pro zaměstnance MENDELU
Cílem kurzu je seznámení účastníků s riziky a hrozbami, které přináší používání moderních technologií v kyberprostoru. Prostřednictvím praktických příkladů a názorných živých ukázek získá účastník kurzu povědomí o těchto rizicích a zároveň… -
Celouniverzitní den otevřených dveří
MENDELU již potřetí pořádá celouniverzitní den otevřených dveří, kdy všechny fakulty a součásti budou zájemcům o studium otevřeny v jeden den. Uchazeči si mohou 31. ledna prohlédnout jak kampus v Brně, tak i v Lednici. V rámci programu…13. 1. 2025