Na dvoudenním kurzu získáte znalosti o výrobě vína, o technologických a enologických postupech. Kurz je určen jak milovníkům vína a vinařským nadšencům, tak i odborníkům z praxe. Na první teoretickou část navazuje druhý den zaměřený na exkurze ve vinařských provozech různého typu. Degustace vín vyrobených různými technologiemi budou v rámci obou výukových dní.
Kurz Vám umožní získat základní znalosti o víně a přehled o jeho výrobě při použití různých technologií a enologických postupů. Teoretická výuka prvního dne je vhodně spojená s praktickými ukázkami přímo ve vinařském provozu během druhého výukového dne.
Komu je kurz určen
Kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařů a pracovníků ve vinařském oboru.
Obsah kurzu
V rámci teoretické výuky budou probrána následující témata:
- Složení a zrání hroznů
- Vybavení vinařského provozu
- Doprava a zpracování hroznů
- Předfermentační úpravy
- Biochemie alkoholové fermentace
- Malolaktická fermentace
- Oxid siřičitý
- Školení, zrání a finalizace vín
- Výroba bílého a růžového vína
- Metody výroby červených vín
- Technologie speciálních vín (šumivá a fortifikovaná vína)
Výuka prvního dne zahrnuje také ochutnávku vín typických pro dané technologie.
Druhý den v rámci exkurze navštívíme tři vinařské provozy včetně provozu na Ústavu vinohradnictví a vinařství MENDELU. Zde si prakticky ukážeme výrobu vína od zpracování hroznů, školení vína až po finalizaci – tedy lahvování vín. V každém vinařství také ochutnáme 5 – 8 vzorků vín. Jedno z vinařství bude typickým zástupcem větších vinařských podniků s produkcí nad 200 000 lahví ročně a druhé z vinařství bude typ malého rodinného vinařství s produkcí do 20 000 lahví ročně.
Kurz bude probíhat v menší skupince maximálně do 18 účastníků.
Informace o lektorech
Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství a 3násobný mistr ČR v sekání sektů. Vítěz Mistrovství ČR Bohemia Sekt Trophée – Sommelier ČR 2017, 2019 a 2022, vítěz Majstrovství somelierov Slovenska 2017 a 2019, cena „LOMAX Enolog roku 2022“.
Vyučující prof. Ing. Mojmír Baroň, Ph. D. působí jako vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství, je odborný garant a vyučující předmětů Základy vinařství, Enologie, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II, Mezinárodní vinohradnictví a vinařství a také mezinárodně uznávaný degustátor a enolog.
Rozsah kurzu
2 denní, 12 vyučovacích hodin
1. den teoretická část na ICV MENDELU (vč. ochutnávky vín typických pro dané technologie; Zemědělská 5, Brno)
2. den praktická část – odborná exkurze do vinařských provozů v Lednici (společný odjezd autobusem od areálu MENDELU v Brně)
Termín kurzu
17. a 18. 5. 2023 – obsazeno, přijímáme náhradníky
V případě zájmu o místo náhradníka prosíme také o vyplnění přihlašovacího formuláře. Jestliže se místo uvolní, obratem budete informování.
Cena kurzu
4 100 Kč
V ceně je také zahrnuto občerstvení, víno 1. den, oběd 2.den v Lednici, náklady na exkurzi do vinařských provozů a zajištění dopravy druhého dne Brno-Lednice a zpět.
Možnost vystavení dárkového poukazu.

Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí a studijních materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Podmínky účasti
zaslání přihlášky
úhrada účastnického poplatku
Kontakty
Přihlášení na kurz
Více aktualit
-
Mezigenerační univerzitu realizuje Institut celoživotního vzdělávání MENDELU třetím rokem. Od začátku se zaměřuje na spojení generací v rámci rodiny. Prarodiče se v rámci mezigeneračních programů setkávají se svými vnoučaty, společně se vzdělávají…30. 3. 2023
-
Životní pohoda učitelů aneb wellbeing v praxi
Jednodenní kurz s názvem Životní pohoda učitelů aneb wellbeing praxi je určen pro pedagogy MŠ, ZŠ a SŠ, kteří si chtějí uvědomit klíčové elementy wellbeingu ve svém životě a v rámci praktických cvičení si naplánovat, co konkrétně mohou dělat… -
Semináře pro rozvoj zaměstnanců MENDELU
V březnu odstartuje na Institutu celoživotního vzdělávání nová série vzdělávacích seminářů pro zaměstnance naší univerzity, zaměřená na jejich osobní rozvoj. Pro akademicko-výzkumné a neakademické pracovníky je i v letošním roce…13. 3. 2023 -
Aktuální nabídka kurzů
Pro zájemce z řad široké veřejnosti, zaměstnance i studenty MENDELU připravujeme řadu kurzů. Spoustu z nich jinde než na Mendelově univerzitě nenajdete. Své znalosti si můžete osvěžit či doplnit v odborných, jazykových a zájmových kurzech. Svým…10. 3. 2023 -
Tělo jako nástroj prezentace
“Stojíš jako tvrdý y.” “Mácháš rukama jak smyslů zbavenej.” “Jako obsah dobrý, ale ty vypadáš jako hromádka neštěstí.” “To bylo hrozný, vždyť ty jsi na publikum útočil jako buldozer, Horst Fuchs by se od tebe mohl učit!” Možná jste…2. 3. 2023 -
Základy sommelierství
Dvoudenní obsáhlý kurz jak pro vinařské nadšence, tak pro odborníky za praxe. Dozvíte se spoustu informací o práci sommeliéra, o víně, (historie, odrůdy), vinařských oblastech. Naučíte se, jak víno správně vybírat, degustovat a podávat. Vše bude…1. 3. 2023 -
Pěstování léčivých rostlin
Zajímáte se o léčivé rostliny a chcete se je naučit pěstovat? Chcete si umět sestavit dle potřeby domácí lékárničku? Umět si vypěstovat rostliny na okenním parapetu v květináči či truhlíku, na terase ve větších nádobách nebo na záhoně? Přesně pro… -
Přihlašování do jarních semestrálních kurzů
Od pondělí 6. 3. 2023 spouštíme pro zájemce přihlašování do semestrálních kurzů, které budou probíhat v letním semestru 2023. Milovníci přírody a čerstvého vzduchu se mohou těšit na zbrusu nový kurz S lesníkem do lesa, který zahrnuje…22. 2. 2023 -
Péče o pokojové rostliny
Koupili jste si pokojovou rostlinu, ale nevíte, jak se o ni starat? Rádi byste měli doma zelenou džungli, ale vašim rostlinám se nedaří? V našem kurzu vás seznámíme se základními informacemi nejen o rostlinách, ale i o prostředí pro jejich…21. 2. 2023 -
Permakulturní zahrádkářství
Třídenní kurz pro ty, kteří se zajímají o šetrné pěstování plodin, zeleniny a okrasných rostlin. Naučíte se základní zásady, péči o půdu, podporu biodiverzity, zásady pěstování. Získané znalosti si procvičíte na vlastním plánu permakulturní zahrady…