Na dvoudenním kurzu získáte znalosti o výrobě vína, o technologických a enologických postupech. Kurz je určen jak milovníkům vína a vinařským nadšencům, tak i odborníkům z praxe. Na první teoretickou část navazuje druhý den zaměřený na exkurze ve vinařských provozech různého typu. Degustace vín vyrobených různými technologiemi budou v rámci obou výukových dní.
Kurz Vám umožní získat základní znalosti o víně a přehled o jeho výrobě při použití různých technologií a enologických postupů. Teoretická výuka prvního dne je vhodně spojená s praktickými ukázkami přímo ve vinařském provozu během druhého výukového dne.
Komu je kurz určen
Kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařů a pracovníků ve vinařském oboru.
Obsah kurzu
V rámci teoretické výuky budou probrána následující témata:
- Složení a zrání hroznů
- Vybavení vinařského provozu
- Doprava a zpracování hroznů
- Předfermentační úpravy
- Biochemie alkoholové fermentace
- Malolaktická fermentace
- Oxid siřičitý
- Školení, zrání a finalizace vín
- Výroba bílého a růžového vína
- Metody výroby červených vín
- Technologie speciálních vín (šumivá a fortifikovaná vína)
Výuka prvního dne zahrnuje také ochutnávku vín typických pro dané technologie.
Druhý den v rámci exkurze navštívíme tři vinařské provozy včetně provozu na Ústavu vinohradnictví a vinařství MENDELU. Zde si vysvětlíme výrobu vína od zpracování hroznů, školení vína až po finalizaci – tedy lahvování vín. V každém vinařství také ochutnáme několik vzorků vyráběných vín. Jedno z vinařství bude typickým zástupcem větších vinařských podniků s produkcí nad 200 000 lahví ročně a druhé z vinařství bude typ malého rodinného vinařství s produkcí do 20 000 lahví ročně.
Kurz bude probíhat v menší skupince maximálně do 18 účastníků.
Informace o lektorech
Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství a 3násobný mistr ČR v sekání sektů. Vítěz Mistrovství ČR Bohemia Sekt Trophée – Sommelier ČR 2017, 2019 a 2022, vítěz Majstrovství somelierov Slovenska 2017 a 2019, cena „LOMAX Enolog roku 2022“.
Vyučující prof. Ing. Mojmír Baroň, Ph. D. působí jako vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství, je odborný garant a vyučující předmětů Základy vinařství, Enologie, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II, Mezinárodní vinohradnictví a vinařství a také mezinárodně uznávaný degustátor a enolog.
Rozsah kurzu
2 denní, 12 vyučovacích hodin
1. den teoretická část na ICV MENDELU (vč. ochutnávky vín typických pro dané technologie; Zemědělská 5, Brno)
2. den praktická část – odborná exkurze do vinařských provozů v Lednici (společný odjezd autobusem od areálu MENDELU v Brně)
Termín kurzu
16. a 17. 1. 2025
v čase 16. 1. 9 – 17 hod., 17. 1 odjezd 8.30 od Mendelu (Zemědělská 1, Brno), návrat kolem 16 hod.
Cena kurzu
4 500 Kč
V ceně je také zahrnuto občerstvení, víno 1. den kurzu na ICV MENDLU, náklady na exkurzi do vinařských provozů a zajištění dopravy druhého dne Brno-Lednice a zpět.
Možnost vystavení dárkového poukazu.
Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí a studijních materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Podmínky účasti
zaslání přihlášky
úhrada účastnického poplatku
Kontakty
Přihlášení na kurz
Více aktualit
-
Cílem letošní uchazečské kampaně Mendelovy univerzity v Brně je zdůraznit, že studijní obory jsou orientované na praktické uplatnění a přípravu studujících pro reálný trh práce. Pomocí krátkých videí a fotek ukazuje kampaň příběhy šesti studentů a…3. 12. 2024
-
Dárkový poukaz na kurz jako originální vánoční dárek
Hledáte originální vánoční dárek pro své blízké? Máme pro vás skvělý tip! Potěšte je Dárkovým poukazem na kurz. Vybírat můžete z široké nabídky kurzů, které jinde nenajdete. Vyberte ten správný kurz, který udělá vašim blízkým radost! V…27. 11. 2024 -
Účast na slavnostní radě Asociace univerzit třetího věku v Žilině
Členové předsednictva Asociace univerzit třetího věku České republiky se dne 19. 11. 2024 zúčastnili slavnostní rady Asociace univerzit třetího věku ve slovenské Žilině při příležitosti 30. výročí jejího založení. Při této příležitosti přednesl…20. 11. 2024 -
Gaudeamus Brno
Již od úterý 19. 11. 2024 se s námi můžete potkat na veletrhu pomaturitního vzdělávání Gaudeamus Brno 2024, kde probereme společně vaše plány ohledně budoucího studia. Letos jsme pro návštěvníky našeho stánku nově připravili zajímavou…14. 11. 2024 -
Květinové šperky
Tvorba květinových šperků je nedílnou součástí floristického umění, která se hodí nejen na svatby, ale i na plesy či jiné společenské události. Tento kurz nabízí účastníkům možnost ponořit se do světa květinových dekorací a naučit se, jak vytvářet… -
Tvůrčí psaní
Baví Tě psaní a chceš se o něm dozvědět něco víc? Láká Tě vytvořit krátký text podle zadání? A zajímá Tě, co si o Tvém psaní myslí ostatní? Tak vítej na kurzu tvůrčího psaní. Tři hodiny intenzivní práce z Tebe sice neudělají profi spisovatele… -
Mechový a květinový obraz
Tvorba květinových obrazů je jednou ze součástí floristické tvorby. Tyto obrazy mohou mít širokou škálu podob. Během tohoto praktického kurzu si vytvoříte vlastní originální obraz ze stabilizovaného mechu a trvanlivých materiálů, které nevyžadují… -
Workshop na téma využití 3D tiskáren v potravinářství
Ve středu 30. října uspořádal tým vědců z Katedry technologie potravin Agronomické fakulty MENDELU workshop pro posluchače Univerzity třetího věku MENDELU, konkrétně kurzu Člověk a zdraví I., zaměřený na využití 3D tiskáren v potravinářství. …1. 11. 2024 -
Jehličnaté dřeviny
Kurz je určen milovníkům přírody, zájemcům o jehličnaté stromy a keře, a to především laikům a nadšencům. Může být ale také vhodným doplněním a opakováním i pro pokročilejší znalce dřevin. Kurz umožní získat základní znalosti o jehličnatých… -
Celostní komunikace: Neverbální komunikace a její velmi hlasité projevy
Kurz je zaměřen na prvky, které ovlivňují neverbální komunikaci. Tedy ne na pantomimu těla a gest, ale na propojenost a souhru slov s veškerými dalšími možnostmi neverbální komunikace: s řečí těla a gesty, s mimikou, hlasem, postojem…