Workshop na téma využití 3D tiskáren v potravinářství

1. 11. 2024

Ve středu 30. října uspořádal tým vědců z Katedry technologie potravin Agronomické fakulty MENDELU workshop pro posluchače Univerzity třetího věku MENDELU, konkrétně kurzu Člověk a zdraví I., zaměřený na využití 3D tiskáren v potravinářství.

Posluchači se seznámili s druhy potravin, které se používají k výrobě jedlých inkoustů pro plnění kazet před procesem 3D tisku. Byly diskutovány výhody a nevýhody jedlých inkoustů týkající se konkrétně výběru jedlých komponent. Poté následovalo praktické školení 3D tisku potravin. Byl představen úvod do základních kroků návrhu a nastavení 3D objektu ve specializovaném softwaru.

Na komerčních videích byla demonstrována možnost tisku vlastního obrázku z fotografie.  Dále byly pomocí různých jedlých matric vytištěny různé objekty podle přání účastníků. Během tisku byl pro lepší viditelnost a pochopení průběhu celého procesu realizován videopřenos tiskové hlavy na promítací plátno. V závěru byla vysvětlena pravidla pro tisk čokoládové hmoty, marcipánu a klasického dortového těsta s ohledem na vlastnosti potravinových matric. 

Více aktualit

Všechny aktuality