Základy vinařství
9. 6. 2020 -
Tento kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařů a pracovníků ve vinařském oboru a umožní Vám získat základní znalosti o víně a přehled o jeho výrobě při použití různých technologií a enologických postupů.
Základy vinařství
Cíl kurzu
Kurz Vám umožní získat základní znalosti o víně a přehled o jeho výrobě při použití různých technologií a enologických postupů. Teoretická výuka prvního dne je vhodně spojená s praktickými ukázkami přímo ve vinařském provozu během druhého výukového dne.
Komu je kurz určen
Kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařů a pracovníků ve vinařském oboru.
Obsah kurzu
V rámci teoretické výuky budou probrána následující témata:
- Složení a zrání hroznů
- Vybavení vinařského provozu
- Doprava a zpracování hroznů
- Předfermentační úpravy
- Biochemie alkoholové fermentace
- Malolaktická fermentace
- Oxid siřičitý
- Školení, zrání a finalizace vín
- Výroba bílého a růžového vína
- Metody výroby červených vín
- Technologie speciálních vín (šumivá a fortifikovaná vína)
Výuka prvního dne zahrnuje také ochutnávku vín typických pro dané technologie.
Druhý den v rámci exkurze navštívíme tři vinařské provozy včetně provozu na Ústavu vinohradnictví a vinařství MENDELU. Zde si prakticky ukážeme výrobu vína od zpracování hroznů, školení vína až po finalizaci - tedy lahvování vín. V každém vinařství také ochutnáme 6 – 8 vzorků vín. Jedno z vinařství bude typickým zástupcem větších vinařských podniků s produkcí nad 200 000 lahví ročně a druhé z vinařství bude typ malého rodinného vinařství s produkcí do 20 000 lahví ročně.
Informace o lektorech
Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství a 3násobný mistr ČR v sekání sektů, vítěz (1.místo) Sommelier České republik
Zdroj: https://breclavsky.denik.cz/podnikani/ceskym-sommelierem-roku-je-kamil-prokes-20171027.htmly 2017 a 2019, vítěz (1.místo) Majstrovství somelierov Slovenska 2017 a 2019.
Vyučující doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph. D. působí jako vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství, je odborný garant a vyučující předmětů Základy vinařství, Enologie, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II, Mezinárodní vinohradnictví a vinařství a také mezinárodně uznávaný degustátor a enolog.
Rozsah kurzu
- 2 denní, 12 vyučovacích hodin
- 1. den teoretická část na ICV MENDELU (Zemědělská 5, Brno), 2. den praktická část – odborná exkurze do vinařských provozů v Lednici (společný odjezd autobusem od areálu MENDELU v Brně)
Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí a stud.materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Termín kurzu
10. a 11. 2. 2021 (konání kurzu se bude řídit dle aktuálních epidemiologických nařízení)
Cena kurzu
4 100 Kč (kurz je osvobozen od DPH)
Cena kurzu zahrnuje náklady na lektora, studijní materiály, víno, občerstvení (vč. oběda v rámci druhého dne), náklady na exkurzi do vinařských provozů a zajištění dopravy druhého dne Brno-Lednice a zpět.
Možnost dárkového poukazu.
Podmínky účasti
- zaslání přihlášky
- úhrada účastnického poplatku
Fotogalerie
Kontakty
organizační zajištění
Zdeňka Šobová
Oddělení dalšího odborného vzdělávání (ICV)
+420 545 135 218
sobova@mendelu.cz
odborný garant kurzu
Ing. Kamil Prokeš, Ph.D.
Akademický pracovník - asistent - Ústav vinohradnictví a vinařství (ZF)
+420 519 367 253
kamil.prokes@mendelu.cz
Fotogalerie


Chcete
studovat
na ICV MENDELU?
Vše, co potřebujete vědět: