Na dvoudenním kurzu získáte znalosti o výrobě vína, o technologických a enologických postupech. Kurz je určen jak milovníkům vína a vinařským nadšencům, tak i odborníkům z praxe. Na první teoretickou část navazuje druhý den zaměřený na exkurze ve vinařských provozech různého typu. Degustace vín vyrobených různými technologiemi budou v rámci obou výukových dní.
Kurz Vám umožní získat základní znalosti o víně a přehled o jeho výrobě při použití různých technologií a enologických postupů. Teoretická výuka prvního dne je vhodně spojená s praktickými ukázkami přímo ve vinařském provozu během druhého výukového dne.
Komu je kurz určen
Kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařů a pracovníků ve vinařském oboru.
Obsah kurzu
V rámci teoretické výuky budou probrána následující témata:
- Složení a zrání hroznů
- Vybavení vinařského provozu
- Doprava a zpracování hroznů
- Předfermentační úpravy
- Biochemie alkoholové fermentace
- Malolaktická fermentace
- Oxid siřičitý
- Školení, zrání a finalizace vín
- Výroba bílého a růžového vína
- Metody výroby červených vín
- Technologie speciálních vín (šumivá a fortifikovaná vína)
Výuka prvního dne zahrnuje také ochutnávku vín typických pro dané technologie.
Druhý den v rámci exkurze navštívíme tři vinařské provozy (2 vinařství a provoz na Ústavu vinohradnictví a vinařství MENDELU). Zde si vysvětlíme výrobu vína od zpracování hroznů, školení vína až po finalizaci – tedy lahvování vín. V každém vinařství také ochutnáme několik vzorků vyráběných vín. Jedno z vinařství bude typickým zástupcem větších vinařských podniků s produkcí kolem 150 000 lahví ročně a druhé z vinařství bude typ malého rodinného vinařství s produkcí do 20 000 lahví ročně.
Kurz bude probíhat v menší skupince maximálně do 18 účastníků.
Informace o lektorech
Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství a 3násobný mistr ČR v sekání sektů. Vítěz Mistrovství ČR Bohemia Sekt Trophée – Sommelier ČR 2017, 2019 a 2022, vítěz Majstrovství somelierov Slovenska 2017 a 2019, cena „LOMAX Enolog roku 2022“.
Vyučující prof. Ing. Mojmír Baroň, Ph. D. působí jako vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství, je odborný garant a vyučující předmětů Základy vinařství, Enologie, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II, Mezinárodní vinohradnictví a vinařství a také mezinárodně uznávaný degustátor a enolog.
Rozsah kurzu
2 denní, 12 vyučovacích hodin
1. den teoretická část na ICV MENDELU (vč. ochutnávky vín typických pro dané technologie; Zemědělská 5, Brno)
2. den praktická část – odborná exkurze do vinařských provozů v Lednici (společný odjezd autobusem od areálu MENDELU v Brně)
Termín kurzu
21. a 22. 5. 2025
v čase 1.den 9 – 17 hod., 2. den odjezd 8.30 od Mendelu (Zemědělská 1, Brno), návrat kolem 16 hod.
Cena kurzu
4 800 Kč
V ceně je také zahrnuto občerstvení, víno 1. den kurzu na ICV MENDLU, náklady na exkurze do vinařských provozů a zajištění dopravy druhého dne Brno-Lednice a zpět.
Možnost vystavení dárkového poukazu.

Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí a studijních materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Podmínky účasti
zaslání přihlášky
úhrada účastnického poplatku
Kontakty
Přihlášení na kurz
Více aktualit
-
Kurz je určen všem, kteří chtějí získat či rozvinout profesní kompetence nezbytné pro specialistu vzdělávání a rozvoje zaměstnanců. Kurz je akreditován MŠMT ČR jako rekvalifikační a je vhodný pro přípravu osob k získání profesní kvalifikace…
-
Mezigenerační univerzita v České televizi
Dobré ráno z Brna aneb přinášíme odkaz na včerejší iVysílání pořadu Dobré ráno, kde můžete shlédnout tři vstupy, ve kterých naše skvělé kolegyně Mgr. et Mgr. Lenka Kamanová, Ph.D. a Mgr. Kateřina Pevná představily program a plánované aktivity…25. 2. 2025 -
Letničkové truhlíky
V rámci kurzu, který bude zaměřen hlavně na praktickou část, si účastníci vytvoří vysázený letničkový truhlík z různých druhů více či méně známých druhů rostlin. Během kurzu se účastníci dozví, jak vybírat vhodné rostliny, jak o takový truhlík… -
Komentovaná prohlídka historických zahrad v Miloticích, Buchlovicích a Slavkově
Komentovaná prohlídka unikátních zahrad pro všechny, kteří se zajímají o zahradu a zahradní architekturu, nejen pro absolventy kurzu Základy zahradní architektury. Chcete se dozvědět něco více o zahradní architektuře? Projít si s odborníkem… -
Přípravný kurz pro autorizovanou zkoušku Kariérový poradce / Kariérová poradkyně
Kurz je určen všem, kteří se věnují nebo se chtějí věnovat kariérovému poradenství v rámci své profese pedagogům ZŠ nebo SŠ, kteří vykonávají činnost kariérového poradce na svých školách Pozn. praxe v oblasti kariérového… -
Základy kybernetické bezpečnosti
Cílem kurzu je seznámení účastníků s riziky a hrozbami, které přináší používání moderních technologií v kyberprostoru. Prostřednictvím praktických příkladů a názorných živých ukázek získá účastník kurzu povědomí o těchto rizicích a zároveň… -
Základy kybernetické bezpečnosti - pro zaměstnance MENDELU
Cílem kurzu je seznámení účastníků s riziky a hrozbami, které přináší používání moderních technologií v kyberprostoru. Prostřednictvím praktických příkladů a názorných živých ukázek získá účastník kurzu povědomí o těchto rizicích a zároveň… -
Celouniverzitní den otevřených dveří
MENDELU již potřetí pořádá celouniverzitní den otevřených dveří, kdy všechny fakulty a součásti budou zájemcům o studium otevřeny v jeden den. Uchazeči si mohou 31. ledna prohlédnout jak kampus v Brně, tak i v Lednici. V rámci programu…13. 1. 2025 -
Zavádění age managementu do organizací
Kurz je určen pro všechny zájemce, kteří chtějí získat potřebné informace k zavádění konceptu age managementu v organizacích. Cíl kurzu V kurzu získáte informace a dovednosti, které Vám pomohou při zavádění konceptu age managementu v…3. 1. 2025 -
Přihlašování ke studiu na ICV zahájeno
Od 1. 1. 2025 můžete podávat přihlášky ke studiu bakalářských studijních programů na nový akademický rok. Více o přijímacím řízení a možnosti přihlášení ke studiu naleznete v sekci přijímací řízení.1. 1. 2025