Surikata

Základy vinařství

8. 6. 2017 -

Další běh Kurzu Základy vinařství se uskutečnil 12. a 13. 9. 2017. Tento kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařů a pracovníků ve vinařském oboru a umožní Vám získat základní znalosti o víně a přehled o jeho výrobě při použití různých technologií a enologických postupů.

Základy vinařství


Cíl kurzu

Kurz Vám umožní získat základní znalosti o víně a přehled o jeho výrobě při použití různých technologií a enologických postupů. Teoretická výuka prvního dne je vhodně spojená s praktickými ukázkami přímo ve vinařském provozu během druhého výukového dne.


Komu je kurz určen

Kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařů a pracovníků ve vinařském oboru.


Obsah kurzu

V rámci teoretické výuky budou probrána následující témata:

  1. Složení a zrání hroznů
  2. Vybavení vinařského provozu
  3. Doprava a zpracování hroznů 
  4. Předfermentační úpravy 
  5. Biochemie alkoholové fermentace 
  6. Malolaktická fermentace
  7. Oxid siřičitý 
  8. Školení, zrání a finalizace vín
  9. Výroba bílého a růžového vína 
  10. Metody výroby červených vín 
  11. Technologie speciálních vín (šumivá a fortifikovaná vína)

Výuka prvního dne zahrnuje také ochutnávku vín typických pro dané technologie.

Druhý den v rámci exkurze navštívíme tři vinařské provozy včetně provozu na Ústavu vinohradnictví a vinařství MENDELU. Zde si prakticky ukážeme výrobu vína od zpracování hroznů, školení vína až po finalizaci - tedy lahvování vín. V každém vinařství také ochutnáme 6 – 8 vzorků vín. Jedno z vinařství bude typickým zástupcem větších vinařských podniků s produkcí nad 200 000 lahví ročně a druhé z vinařství bude typ malého rodinného vinařství s produkcí do 20 000 lahví ročně.


Informace o lektorech

Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství a 3násobný mistr ČR v sekání sektů.

Vyučující doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph. D. působí jako vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství, je odborný garant a vyučující předmětů Základy vinařství, Enologie, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II, Mezinárodní vinohradnictví a vinařství a také mezinárodně uznávaný degustátor a enolog.


Rozsah kurzu

  • 2 denní, 12 vyučovacích hodin
  • 1. den teoretická část na ICV MENDELU (Zemědělská 5, Brno), 2. den praktická část – odborná exkurze do vinařských provozů v Lednici (společný odjezd autobusem od areálu MENDELU v Brně)

Výstup kurzu

Kromě získaných znalostí a stud.materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.


Termín kurzu

bude upřesněno


Cena kurzu

3 600 Kč (kurz je osvobozen od DPH)

Cena kurzu zahrnuje náklady na lektora, studijní materiály, víno, občerstvení (vč. oběda v rámci druhého dne), náklady na exkurzi do vinařských provozů a zajištění dopravy druhého dne Brno-Lednice a zpět.

    Možnost dárkového poukazu. 


 Podmínky účasti

  • zaslání přihlášky
  • úhrada účastnického poplatku

Fotogalerie


Kontakty

organizační zajištění

Zdeňka Šobová
Oddělení dalšího odborného vzdělávání (ICV)
+420 545 135 218
sobova@mendelu.cz

odborný garanta kurzu

Ing. Kamil Prokeš, Ph.D.
Akademický pracovník - asistent - Ústav vinohradnictví a vinařství (ZF)
+420 519 367 253
kamil.prokes@mendelu.cz


 Přihlašovací formulář

Osobní údaje

*nezbytné údaje k odeslání přihlášky

Fakturační údaje

Souhlasím s obchodními podmínkami

  

Antispam

 


Fotogalerie