Na dvoudenním kurzu získáte znalosti o výrobě vína, o technologických a enologických postupech. Kurz je určen jak milovníkům vína a vinařským nadšencům, tak i odborníkům z praxe. Na první teoretickou část navazuje druhý den zaměřený na exkurze ve vinařských provozech různého typu. Degustace vín vyrobených různými technologiemi budou v rámci obou výukových dní.
Kurz Vám umožní získat základní znalosti o víně a přehled o jeho výrobě při použití různých technologií a enologických postupů. Teoretická výuka prvního dne je vhodně spojená s praktickými ukázkami přímo ve vinařském provozu během druhého výukového dne.
Komu je kurz určen
Kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařů a pracovníků ve vinařském oboru.
Obsah kurzu
V rámci teoretické výuky budou probrána následující témata:
- Složení a zrání hroznů
- Vybavení vinařského provozu
- Doprava a zpracování hroznů
- Předfermentační úpravy
- Biochemie alkoholové fermentace
- Malolaktická fermentace
- Oxid siřičitý
- Školení, zrání a finalizace vín
- Výroba bílého a růžového vína
- Metody výroby červených vín
- Technologie speciálních vín (šumivá a fortifikovaná vína)
Výuka prvního dne zahrnuje také ochutnávku vín typických pro dané technologie.
Druhý den v rámci exkurze navštívíme tři vinařské provozy (2 vinařství a provoz na Ústavu vinohradnictví a vinařství MENDELU). Zde si vysvětlíme výrobu vína od zpracování hroznů, školení vína až po finalizaci – tedy lahvování vín. V každém vinařství také ochutnáme několik vzorků vyráběných vín. Jedno z vinařství bude typickým zástupcem větších vinařských podniků s produkcí kolem 150 000 lahví ročně a druhé z vinařství bude typ malého rodinného vinařství s produkcí do 20 000 lahví ročně.
Kurz bude probíhat v menší skupince maximálně do 18 účastníků.
Informace o lektorech
Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství a 3násobný mistr ČR v sekání sektů. Vítěz Mistrovství ČR Bohemia Sekt Trophée – Sommelier ČR 2017, 2019 a 2022, vítěz Majstrovství somelierov Slovenska 2017 a 2019, cena „LOMAX Enolog roku 2022“.
Vyučující prof. Ing. Mojmír Baroň, Ph. D. působí jako vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství, je odborný garant a vyučující předmětů Základy vinařství, Enologie, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II, Mezinárodní vinohradnictví a vinařství a také mezinárodně uznávaný degustátor a enolog.
Rozsah kurzu
2 denní, 12 vyučovacích hodin
1. den teoretická část na ICV MENDELU (vč. ochutnávky vín typických pro dané technologie; Zemědělská 5, Brno)
2. den praktická část – odborná exkurze do vinařských provozů v Lednici (společný odjezd autobusem od areálu MENDELU v Brně)
Termín kurzu
25. – 26. 9. 2025
v čase 1.den 9 – 17 hod., 2. den odjezd 8.30 od Mendelu (Zemědělská 1, Brno), návrat kolem 16 hod.
Cena kurzu
4 800 Kč
V ceně je také zahrnuto občerstvení, víno 1. den kurzu na ICV MENDLU, náklady na exkurze do vinařských provozů a zajištění dopravy druhého dne Brno-Lednice a zpět.
Možnost vystavení dárkového poukazu.

Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí a studijních materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Podmínky účasti
zaslání přihlášky
úhrada účastnického poplatku
Kontakty
Přihlášení na kurz
Více aktualit
-
Studium k rozšíření odborné kvalifikace zaměřené na výuku informatiky připravujeme pro pedagogy, kteří mají zájem získat kvalifikaci pro výuku informatiky na druhém stupni základní školy a na středních školách. Studium probíhá kombinovanou…
-
Základní choroby a škůdci révy vinné
Jednodenní kurz Vám umožní získat základní znalosti o běžně se vyskytujících chorobách révy a škůdcích, naučíte se je rozeznávat a dozvíte se také „jak s nimi zatočit“. Cílem kurzu je seznámit posluchače s typickými chorobami (zejména… -
Tvorba hodnoty s ESG
Kurz je zaměřen na aktuální problematiku udržitelného podnikání a strategického řízení v kontextu požadavků ESG (environmentální, sociální a správní odpovědnosti). Účastníkům nabízí komplexní přehled o nových evropských regulacích, reportovacích… -
Jihomoravská seniorská akademie v Události Brno
O projektu Jihomoravská seniorská akademie, který bude mít první absolventky a absolventy a příští akademický rok míří do dvou nových lokalit, včera v pořadu Události Brno mluvila Mgr. Bc. Kateřina Pevná. Odkaz na reportáž v pořadu Události Brno…29. 5. 2025 -
Jihomoravská seniorská akademie má první absolventy a absolventky, studovat ji…
V prvním ročníku Jihomoravské seniorské akademie ve Vyškově a Znojmě absolvovalo celkem 72 seniorek a seniorů. Jejich slavnostní vyřazení proběhne 2. června 2025 v atriu Jihomoravského muzea ve Znojmě a v historické budově Gymnázia a Střední…29. 5. 2025 -
U3V napříč regiony
V týdnu od 12. 5. do 16. 5. 2025 probíhá v Telči již tradiční speciální meziuniverzitní pobytový kurz pro posluchače univerzity třetího věku s názvem Univerzita třetího věku napříč regiony. Zajímavá témata ze své výuky tak představí tři…13. 5. 2025 -
Permakulturní zahrádkářství
Třídenní kurz pro ty, kteří se zajímají o šetrné pěstování plodin, zeleniny a okrasných rostlin. Naučíte se základní zásady, péči o půdu, podporu biodiverzity, zásady pěstování. Získané znalosti si procvičíte na vlastním plánu permakulturní zahrady… -
Řez ovocných dřevin I.
Ovocné dřeviny vyžadují trvalou péči jako jsou především řezy různých typů, v různé intenzitě a termínech. Pokud jste zdědili nebo koupili sad, je nutné se o něj správně starat, aby vám sloužil a žil, co nejdéle. Kurz je vhodný i pro majitele… -
Řez ovocných dřevin II.
O ovocné dřeviny je v posledních letech čím dál větší zájem. Lidé postupně zjišťují, že hlavní stránka péče spočívá v řezech. Součástí úvodního kurzu Řez ovocných dřevin I. jsou základní informace o ovocných dřevinách a jejich řezu.… -
Péče o ovocné dřeviny
V krajině i zahradách rok co rok přibývají nové ovocné stromy a keře. Někdo naopak koupí nebo zdědí starý ovocný sad. Mnozí dostanou za úkol starat se o veřejnou zeleň, která zahrnuje i ovocné dřeviny různého staří a různé vitality. Ale jak se…