Základy sommelierství

Dvoudenní obsáhlý kurz jak pro vinařské nadšence, tak pro odborníky za praxe. Dozvíte se spoustu informací o práci sommeliéra, o víně, (historie, odrůdy), vinařských oblastech. Naučíte se, jak víno správně vybírat, degustovat a podávat. Vše bude podloženo praktickou ukázkou, výběrem rozmanitého vzorku vín.

Kurz je určen pro širokou veřejnost, zájemce o danou problematiku, milovníky vína a ty, kteří se chtějí naučit jak správně víno vybírat, degustovat a podávat.

Obsah kurzu

  1. historie a význam slova sommelier
  2. sommelier a jeho význam a funkce
  3. rozdělení vín v ČR a ve světě
  4. významné vinařské oblasti ve světě, druhy světových vín (praktická ukázka vín z těchto oblastí)
  5. historie révy vinné, základní odrůdy révy vinné v gastronomii (praktická ukázka vín)
  6. popis vín – vzhled, vůně, chuť, celkový dojem (praktická ukázka s víny) 
  7. hodnocení vína a hodnotící systémy (praktická ukázka vín)
  8. zásady při podávání vína, jeho příprava před podáváním, skladování vína
  9. snoubení pokrmů s jednotlivými druhy vín (s praktickou ukázkou snoubení vín s drobným občerstvením)
  10. parametry servisu a praktické ukázky servírování (šumivé, bílé a červené víno)

V průběhu kurzu ochutnáte několik vzorků zahraničních i tuzemských vín.

Kurz bude probíhat v menší skupince maximálně do 16 účastníků.

Informace o lektorovi

Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství a 3násobný mistr ČR v sekání sektů. Vítěz Mistrovství ČR Bohemia Sekt Trophée – Sommelier ČR 2017, 2019 a 2022, vítěz Majstrovství somelierov Slovenska 2017 a 2019, cena „LOMAX Enolog roku 2022“.

Rozsah kurzu

2denní kurz

teoretická + praktická výuka probíhá v areálu Mendelovy univerzity v Brně (Zemědělská 5)

6 vyučovacích hodin/den (12 hodin celkem)

Termín kurzu

3. a 4. 4. 2025

v čase 9 – 16 hod.

Cena kurzu

4 000,- Kč

Možnost vystavení dárkového poukazu. 

Výstup kurzu

Kromě získaných znalostí a studijních materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.

Podmínky účasti

zaslání přihlášky

úhrada účastnického poplatku

Kontakty

Organizační zajištění
Zdeňka Šobová
Oddělení dalšího odborného vzdělávání (ICV)
Odborný garant kurzu
Ing. Kamil Prokeš, Ph.D.
Ústav vinohradnictví a vinařství (ZF)
Akademický pracovník – asistent – Ústav vinohradnictví a vinařství (ZF)

Přihlášení na kurz

* Nezbytné údaje k vystavení osvědčení.

*nezbytné údaje k odeslání přihlášky

Souhlasím se zasíláním aktuální nabídky kurzů ICV na e-mail

Souhlasím s obchodními podmínkami ICV MENDELU v Brně

*

*Souhlas je nezbytný pro odeslání přihlášky

Více aktualit

Všechny aktuality