Základy sommelierství
7. 5. 2020 -
Kurz pro milovníky vína, pochopení souvislostí o víně, potěší Vaši mysl, srdce i chuťové pohárky. Možnost koupi dárkového poukazu!
Základy sommelierství
Komu je kurz určen
pro širokou veřejnost, zájemce o danou problematiku, milovníky vína a ty, kteří se chtějí naučit jak správně víno vybírat, degustovat a podávat.
Obsah kurzu
- historie a význam slova sommelier
- sommelier a jeho význam a funkce
- rozdělení vín v ČR a ve světě
- významné vinařské oblasti ve světě, druhy světových vín (praktická ukázka vín z těchto oblastí)
- historie révy vinné, základní odrůdy révy vinné v gastronomii (praktická ukázka vín)
- popis vín - vzhled, vůně, chuť, celkový dojem (praktická ukázka s víny)
- hodnocení vína a hodnotící systémy (praktická ukázka vín)
- zásady při podávání vína, jeho příprava před podáváním, skladování vína
- snoubení pokrmů s jednotlivými druhy vín (s praktickou ukázkou snoubení vín s drobným občerstvením)
- parametry servisu a praktické ukázky servírování (šumivé, bílé a červené víno)
V průběhu kurzu ochutnáte kolem 30 vzorků vín.
Informace o lektorovi
Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství, 3násobný mistr ČR v sekání sektů, vítěz (1.místo) Sommelier České republik
Zdroj: https://breclavsky.denik.cz/podnikani/ceskym-sommelierem-roku-je-kamil-prokes-20171027.htmly 2017 a 2019, vítěz (1.místo) Majstrovství somelierov Slovenska 2017 a 2019.
Rozsah kurzu
- 2denní kurz; teoretická + praktická výuka v areálu Mendelovy univerzity v Brně (Zemědělská 5),
- 6 vyuč.hodin/denně (12 hodin celkem)
Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí a stud.materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Termín kurzu
jaro 2021 (konání kurzu se bude řídit dle aktuálních epidemiologických nařízení)
Cena kurzu
3 600,- Kč (kurz je akreditovaný, osvobozen od DPH)
Cena kurzu zahrnuje náklady na lektora, stud.materiál, víno, občerstvení.
Možnost dárkového poukazu.
Podmínky účasti
- zaslání přihlášky
- úhrada účastnického poplatku
Fotogalerie
Kontakty
organizační zajištění
Zdeňka Šobová
Oddělení dalšího odborného vzdělávání (ICV)
+420 545 135 218
sobova@mendelu.cz
odborný garant kurzu
Ing. Kamil Prokeš, Ph.D.
Akademický pracovník - asistent - Ústav vinohradnictví a vinařství (ZF)
+420 519 367 253
kamil.prokes@mendelu.cz
Fotogalerie


Chcete
studovat
na ICV MENDELU?
Vše, co potřebujete vědět: