Surikata

Úvod do degustace

15. 12. 2016 -

V lednu/únoru 2018 se uskuteční další běh kurzu Úvod do degustace, ve kterém účastníci kurzu získají širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína, naučí se rozeznávat základní chutě a vůně vína včetně nejběžnějších chorob a vad vína.

Úvod do degustace


Komu je kurz určen

je určen milovníkům vína, ale také lidem, kteří s vínem denně pracují. Účastníci kurzu získají širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína, naučí se rozeznávat základní chutě a vůně vína včetně nejběžnějších chorob a vad vína.


Obsah kurzu

Část teoretická

  • Senzorické hodnocení vín
  • Choroby a vady vín

Část praktická

  • Seznámení se základními chutěmi - 7 vzorků
  • Srovnávací zkouška schopnosti rozlišovat základní chutě - 8 vzorků
  • Test rozlišovací schopnosti intenzity chuti pořadovou zkouškou - 2 série pěti vzorků révových vín
  • Test rozlišovací schopnosti organoleptických vlastností trojúhelníkovou zkouškou 4 série tří vzorků révových vín
  • Zkouška na určení vzrůstající intenzity barvy – 2 *10 vzorků
  • Zkouška schopnosti popisu pachů 15-20 vzorků modelových vůní a přípachů
  • Deklarační zkouška - zatřiďování révových vín podle předložené deklarace, popis a srovnání jejich charakteristických vlastností a nedostatků.

Kurz bude probíhat v menší skupince do 20 účastníků.

V kurzu poznáte sami sebe z pohledu senzorických vlastností, které máte. Prakticky si otestujete svůj zrak, čich i chuť. Tento kurz může sloužit jako příprava na Výcvik a výběr vybraných posuzovatelů pro senzorickou analýzu podle ČSN ISO 8586-1 (tzv. základní senzorická zkouška nebo zkouška prvního stupně) a také na Výcvik a výběr specializovaných expertů posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN ISO 8586-2 - tzv. zkouška druhého stupně.

Druhý den návštěva Národního salonu vín ve Valticích: program A1 - volná degustace http://www.salonvin.cz/salon-vin/oteviraci-doba-programy/ .

Po odborné stránce je tento kurz navazujícím kurzem na Základy vinařství a na tento kurz navazují Základy sommelierství (každý kurz lze absolvovat zvlášť).

 


Informace o lektorovi

Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství a 3násobný mistr ČR v sekání sektů.


Rozsah kurzu

2denní kurz

  • 1. den - teoretická + praktická výuka v areálu Mendelovy univerzity v Brně (Zemědělská 5); 7 vyučovacích hodin
  • 2. den - návštěva Národního salonu vín ve Valticích (společný odjezd autobusem od areálu Mendelu); program A1 - volná degustace

Výstup kurzu

Kromě získaných znalostí a stud.materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.


Termín kurzu

leden/únor 2018


Cena kurzu

3 400,- Kč (kurz je akreditovaný, osvobozen od DPH),

Cena kurzu zahrnuje náklady na lektora, stud.materiál, víno, občerstvení, doprava Brno-Valtice a zpět a vstupné do Salonu Vín ve Valticích.

    Možnost dárkového poukazu. 


Podmínky účasti

  • zaslání přihlášky
  • úhrada účastnického poplatku

Fotogalerie


Kontakty

organizační zajištění

Zdeňka Šobová
Oddělení dalšího odborného vzdělávání (ICV)
+420 545 135 218
sobova@mendelu.cz

odborný garantka kurzu

Ing. Kamil Prokeš, Ph.D.
Akademický pracovník - asistent - Ústav vinohradnictví a vinařství (ZF)
+420 519 367 253
kamil.prokes@mendelu.cz


Přihlašovací formulář

Osobní údaje

*nezbytné údaje k odeslání přihlášky

Fakturační údaje

Souhlasím s obchodními podmínkami

  

Antispam


 

Fotogalerie