Na dvoudenním kurzu získáte znalosti o výrobě vína, o technologických a enologických postupech. Kurz je určen jak milovníkům vína a vinařským nadšencům, tak i odborníkům z praxe. Na první teoretickou část navazuje druhý den zaměřený na exkurze ve vinařských provozech různého typu. Degustace vín vyrobených různými technologiemi budou v rámci obou výukových dní.
Kurz Vám umožní získat základní znalosti o víně a přehled o jeho výrobě při použití různých technologií a enologických postupů. Teoretická výuka prvního dne je vhodně spojená s praktickými ukázkami přímo ve vinařském provozu během druhého výukového dne.
Komu je kurz určen
Kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařů a pracovníků ve vinařském oboru.
Obsah kurzu
V rámci teoretické výuky budou probrána následující témata:
- Složení a zrání hroznů
- Vybavení vinařského provozu
- Doprava a zpracování hroznů
- Předfermentační úpravy
- Biochemie alkoholové fermentace
- Malolaktická fermentace
- Oxid siřičitý
- Školení, zrání a finalizace vín
- Výroba bílého a růžového vína
- Metody výroby červených vín
- Technologie speciálních vín (šumivá a fortifikovaná vína)
Výuka prvního dne zahrnuje také ochutnávku vín typických pro dané technologie.
Druhý den v rámci exkurze navštívíme tři vinařské provozy včetně provozu na Ústavu vinohradnictví a vinařství MENDELU. Zde si prakticky ukážeme výrobu vína od zpracování hroznů, školení vína až po finalizaci – tedy lahvování vín. V každém vinařství také ochutnáme 5 – 8 vzorků vín. Jedno z vinařství bude typickým zástupcem větších vinařských podniků s produkcí nad 200 000 lahví ročně a druhé z vinařství bude typ malého rodinného vinařství s produkcí do 20 000 lahví ročně.
Kurz bude probíhat v menší skupince maximálně do 18 účastníků.
Informace o lektorech
Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství a 3násobný mistr ČR v sekání sektů. Vítěz Mistrovství ČR Bohemia Sekt Trophée – Sommelier ČR 2017, 2019 a 2022, vítěz Majstrovství somelierov Slovenska 2017 a 2019, cena „LOMAX Enolog roku 2022“.
Vyučující prof. Ing. Mojmír Baroň, Ph. D. působí jako vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství, je odborný garant a vyučující předmětů Základy vinařství, Enologie, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II, Mezinárodní vinohradnictví a vinařství a také mezinárodně uznávaný degustátor a enolog.
Rozsah kurzu
2 denní, 12 vyučovacích hodin
1. den teoretická část na ICV MENDELU (vč. ochutnávky vín typických pro dané technologie; Zemědělská 5, Brno)
2. den praktická část – odborná exkurze do vinařských provozů v Lednici (společný odjezd autobusem od areálu MENDELU v Brně)
Termín kurzu
7. a 8. 2. 2023 – obsazeno
17. a 18. 5. 2023
přihlášky budou automaticky evidovány na květnový termín
Cena kurzu
4 100 Kč
V ceně je také zahrnuto občerstvení, víno 1. den, oběd 2.den v Lednici, náklady na exkurzi do vinařských provozů a zajištění dopravy druhého dne Brno-Lednice a zpět.
Možnost vystavení dárkového poukazu.

Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí a studijních materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Podmínky účasti
zaslání přihlášky
úhrada účastnického poplatku
Kontakty
Přihlášení na kurz
Více aktualit
-
Nástavbový kurz kurzu Hmyzí škůdci okrasných dřevin. Kurz se věnuje dalším druhům, na které se v úvodním kurzu z časových důvodů nedostalo. Pro snadnější orientaci půjde o rozdělení druhů na škůdce na listnatých a jehličnatých dřevinách,…
-
Tělo jako nástroj prezentace
“Stojíš jako tvrdý y.” “Mácháš rukama jak smyslů zbavenej.” “Jako obsah dobrý, ale ty vypadáš jako hromádka neštěstí.” “To bylo hrozný, vždyť ty jsi na publikum útočil jako buldozer, HorstFuchs by se od tebe mohl učit!” Možná jste… -
Komentovaná prohlídka zahrad v Lednici
Komentovaná prohlídka unikátních zahrad pro všechny, kteří se zajímají o zahradu a zahradní architekturu, nejen pro absolventy kurzu Základy zahradní architektury. Chcete se dozvědět něco více o zahradní architektuře? Projít si s odborníkem… -
Přihlašování k bakalářskému studiu zahájeno
Spustili jsme přihlašování k bakalářskému studiu v oblasti učitelství a neučitelské pedagogiky. Přihlášky budeme přijímat do 15. 4. 2023. Zájemci se mohou hlásit do těchto akreditovaných studijních programů: Aplikovaná pedagogická studia …2. 1. 2023 -
Aktuální nabídka kurzů
Pro zájemce z řad široké veřejnosti, zaměstnance i studenty MENDELU připravujeme řadu kurzů. Spoustu z nich jinde než na Mendelově univerzitě nenajdete. Své znalosti si můžete osvěžit či doplnit v odborných, jazykových a zájmových kurzech. Svým… -
Studium pro asistenty pedagoga
Kvalifikační studium je určeno všem zájemcům, kteří vykonávají nebo mají zájem vykonávat funkci asistenta pedagoga a mají úspěšně ukončené minimálně základní vzdělání. Vzdělávací program je zaměřen na získávání vědomostí a dovedností, které jim…2. 1. 2023 -
Dárky pro klienty Domu důstojného stáří
Ve středu 21. 12. 2022 navštívili členky Klubu U3V "Dům důstojného stáří" v Brně Maloměřicích, kde předaly dárky pro jejich klienty. Za tuto krásnou vánoční akci děkujeme!22. 12. 2022 -
Jarní aranžování
Kurz je určený všem zájemcům, kteří si chtějí vytvořit jarní a velikonoční dekorace, kterými si mohou zkrášlit svoje obydlí. V kurzu získáte informace o jarní a velikonoční symbolice, o možnostech zpracování jednotlivých materiálů, využití jarních… -
Senioři v krajích
Právě teď vychází další číslo zpravodaje Senioři v krajích. V aktuálním dvojčísle magazínu najdete rozhovor s vedoucí Univerzity třetího věku MENDELU Kateřinou Pevnou o vzdělávání seniorů a mezigeneračním učení. Číslo se také věnuje výsledkům…1. 12. 2022 -
Řez révy vinné
V kurzu získáte sebevědomí a kuráž nebát se stříhnout do révového keře. Dozvíte se spoustu informací o řezu révy vinné a v praktické části si tuto dovednost vyzkoušíte a osvojíte. Cíl kurzu Seznámit posluchače se základními styly vedení…