Kurz je učený pracovníkům potravinářských provozů a společného stravování, zaměstnancům a studentům učňovských potravinářských oborů, středních potravinářských škol a univerzit. V neposlední řadě také pro širokou veřejnost, která se o dané téma zajímá. Kurz obsahuje jak teoretickou, tak praktickou část. Praktická část: senzorická zkouška se skládá ze 7 typů zkoušek. Po úspěšném složení senzorických zkoušek obdrží účastníci osvědčení dle požadavků na odbornou způsobilost hodnotitele senzorických vlastností dle ČSN EN ISO/IEC 17025, v rozsahu požadavků normy ČSN ISO 85861.
Obsah kurzu
- senzorická analýza
- definice, popis
- rozdělení a charakterizace smyslů
- podmínky senzorického hodnocení, hedonické a intenzitní hodnocení, hodnotitelé v senzorické analýze
- metody senzorické a instrumentální analýzy, psychometrika
- rozlišení druhů vůní, základních chutí- intenzita barevných tónů
- pořadový test
Kurz je rozdělen na teoretickou a praktickou část. Praktická senzorická zkouška se skládá ze 7 typů zkoušek:
Typ zkoušky:
1. Rozlišování základních chutí ve vodném roztoku
2. Rozlišování pachů
3. Senzorické hodnocení intenzity barvy
4. Stanovení rozdílu párovou zkouškou s paměťovým efektem
5. Stanovení intenzity vůně
6. Trojúhelníková zkouška na jedné ze základních chutí
7. Textura. Sledování stupně viskozity
Senzorická zkouška probíhá dle požadavků na odbornou způsobilost hodnotitele senzorických vlastností dle ČSN EN ISO/IEC 17025, v rozsahu požadavků normy ČSN ISO 8586.
Odborná garantka kurzu a lektorka prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D. má dlouholetou praxí v oboru, odborná garantka a vyučující předmětu senzorická analýza, technologie masa aj.
Rozsah kurzu
1denní
začátek 9:00, dopoledne proběhne teoretická část, po přestávce na oběd odpoledne poté praktická část (Zemědělská 1, budova N). V praktické části bude využito speciální pracoviště Ústavu technologie potravin – laboratoř senzorické analýzy.
Výstup kurzu
Po úspěšném složení senzorických zkoušek v praktické části obdrží účastníci kurzu osvědčení, které potvrzuje splnění požadavků na odbornou způsobilost hodnotitele senzorických vlastností dle ČSN EN ISO/IEC 17025, v rozsahu požadavků normy ČSN ISO 85861. Osvědčení se vydává na dobu 5 let.
Po neúspěšném absolvování obdrží účastnici Osvědčení o účastni na kurzu (které ale nebude splňovat dané normy).
Termín kurzu
13. 3. 2025
pro informace a přihlášení pište na sobova@mendelu.cz
Cena kurzu
1 800,- Kč
Při přihlášení na konkrétní termín a potvrzení účasti platí Obchodní podmínky ICV MENDELU .
Kontakty
Přihlášení na kurz
přihlášení na emailu sobova@mendelu.cz
Více aktualit
-
V rámci kurzu, který bude zaměřen hlavně na praktickou část, si účastníci vytvoří vysázený letničkový truhlík z různých druhů více či méně známých druhů rostlin. Během kurzu se účastníci dozví, jak vybírat vhodné rostliny, jak o takový truhlík…
-
Komentovaná prohlídka historických zahrad v Miloticích, Buchlovicích a Slavkově
Komentovaná prohlídka unikátních zahrad pro všechny, kteří se zajímají o zahradu a zahradní architekturu, nejen pro absolventy kurzu Základy zahradní architektury. Chcete se dozvědět něco více o zahradní architektuře? Projít si s odborníkem… -
Přípravný kurz pro autorizovanou zkoušku Kariérový poradce / Kariérová poradkyně
Kurz je určen všem, kteří se věnují nebo se chtějí věnovat kariérovému poradenství v rámci své profese pedagogům ZŠ nebo SŠ, kteří vykonávají činnost kariérového poradce na svých školách Pozn. praxe v oblasti kariérového… -
Základy kybernetické bezpečnosti
Cílem kurzu je seznámení účastníků s riziky a hrozbami, které přináší používání moderních technologií v kyberprostoru. Prostřednictvím praktických příkladů a názorných živých ukázek získá účastník kurzu povědomí o těchto rizicích a zároveň… -
Základy kybernetické bezpečnosti - pro zaměstnance MENDELU
Cílem kurzu je seznámení účastníků s riziky a hrozbami, které přináší používání moderních technologií v kyberprostoru. Prostřednictvím praktických příkladů a názorných živých ukázek získá účastník kurzu povědomí o těchto rizicích a zároveň… -
Celouniverzitní den otevřených dveří
MENDELU již potřetí pořádá celouniverzitní den otevřených dveří, kdy všechny fakulty a součásti budou zájemcům o studium otevřeny v jeden den. Uchazeči si mohou 31. ledna prohlédnout jak kampus v Brně, tak i v Lednici. V rámci programu…13. 1. 2025 -
Zavádění age managementu do organizací
Kurz je určen pro všechny zájemce, kteří chtějí získat potřebné informace k zavádění konceptu age managementu v organizacích. Cíl kurzu V kurzu získáte informace a dovednosti, které Vám pomohou při zavádění konceptu age managementu v…3. 1. 2025 -
Přihlašování ke studiu na ICV zahájeno
Od 1. 1. 2025 můžete podávat přihlášky ke studiu bakalářských studijních programů na nový akademický rok. Více o přijímacím řízení a možnosti přihlášení ke studiu naleznete v sekci přijímací řízení.1. 1. 2025 -
PF 2025
Ať je celý rok 2025 protkán zdánlivě obyčejnými momenty a především lidmi, kteří společně dokáží neobyčejné věci!20. 12. 2024 -
PF 2025
16. 12. 2024