Kurz je učený pracovníkům potravinářských provozů a společného stravování, zaměstnancům a studentům učňovských potravinářských oborů, středních potravinářských škol a univerzit. V neposlední řadě také pro širokou veřejnost, která se o dané téma zajímá. Kurz obsahuje jak teoretickou, tak praktickou část. Praktická část: senzorická zkouška se skládá ze 7 typů zkoušek. Po úspěšném složení senzorických zkoušek obdrží účastníci osvědčení dle požadavků na odbornou způsobilost hodnotitele senzorických vlastností dle ČSN EN ISO/IEC 17025, v rozsahu požadavků normy ČSN ISO 85861.
Obsah kurzu
Kurz je rozdělen na teoretickou a praktickou část.
Teorie:
- senzorická analýza
- definice, popis
- rozdělení a charakterizace smyslů
- podmínky senzorického hodnocení, hedonické a intenzitní hodnocení, hodnotitelé v senzorické analýze
- metody senzorické a instrumentální analýzy, psychometrika
- rozlišení druhů vůní, základních chutí- intenzita barevných tónů
- pořadový test
Praktická část je tvořena senzorickou zkouškou, která se skládá ze 7 typů zkoušek a probíhá bez předcházejícího praktického výcviku.
Typ zkoušky:
1. Rozlišování základních chutí ve vodném roztoku
2. Rozlišování pachů
3. Senzorické hodnocení intenzity barvy
4. Stanovení rozdílu párovou zkouškou s paměťovým efektem
5. Stanovení intenzity vůně
6. Trojúhelníková zkouška na jedné ze základních chutí
7. Textura. Sledování stupně viskozity
Senzorická zkouška probíhá dle požadavků na odbornou způsobilost hodnotitele senzorických vlastností dle ČSN EN ISO/IEC 17025, v rozsahu požadavků normy ČSN ISO 8586.
Odborná garantka kurzu a lektorka prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D. má dlouholetou praxí v oboru, odborná garantka a vyučující předmětu senzorická analýza, technologie masa aj.
Rozsah kurzu
1denní
začátek 9:00, dopoledne proběhne teoretická část, po přestávce na oběd odpoledne poté praktická část (Zemědělská 1, budova N). V praktické části bude využito speciální pracoviště Ústavu technologie potravin – laboratoř senzorické analýzy.
Výstup kurzu
Po úspěšném složení senzorických zkoušek v praktické části obdrží účastníci kurzu osvědčení, které potvrzuje splnění požadavků na odbornou způsobilost hodnotitele senzorických vlastností dle ČSN EN ISO/IEC 17025, v rozsahu požadavků normy ČSN ISO 85861. Osvědčení se vydává na dobu 5 let.
Po neúspěšném absolvování obdrží účastnici Osvědčení o účastni na kurzu (které ale nebude splňovat dané normy).
Termín kurzu
27. 8. 2025
pro informace a přihlášení pište na sobova@mendelu.cz
Cena kurzu
1 800,- Kč
Při přihlášení na konkrétní termín a potvrzení účasti platí Obchodní podmínky ICV MENDELU .
Kontakty
Přihlášení na kurz
přihlášení na emailu sobova@mendelu.cz
Více aktualit
-
Studium k rozšíření odborné kvalifikace zaměřené na výuku informatiky připravujeme pro pedagogy, kteří mají zájem získat kvalifikaci pro výuku informatiky na druhém stupni základní školy a na středních školách. Studium probíhá kombinovanou…
-
Základní choroby a škůdci révy vinné
Jednodenní kurz Vám umožní získat základní znalosti o běžně se vyskytujících chorobách révy a škůdcích, naučíte se je rozeznávat a dozvíte se také „jak s nimi zatočit“. Cílem kurzu je seznámit posluchače s typickými chorobami (zejména… -
Tvorba hodnoty s ESG
Kurz je zaměřen na aktuální problematiku udržitelného podnikání a strategického řízení v kontextu požadavků ESG (environmentální, sociální a správní odpovědnosti). Účastníkům nabízí komplexní přehled o nových evropských regulacích, reportovacích… -
Jihomoravská seniorská akademie v Události Brno
O projektu Jihomoravská seniorská akademie, který bude mít první absolventky a absolventy a příští akademický rok míří do dvou nových lokalit, včera v pořadu Události Brno mluvila Mgr. Bc. Kateřina Pevná. Odkaz na reportáž v pořadu Události Brno…29. 5. 2025 -
Jihomoravská seniorská akademie má první absolventy a absolventky, studovat ji…
V prvním ročníku Jihomoravské seniorské akademie ve Vyškově a Znojmě absolvovalo celkem 72 seniorek a seniorů. Jejich slavnostní vyřazení proběhne 2. června 2025 v atriu Jihomoravského muzea ve Znojmě a v historické budově Gymnázia a Střední…29. 5. 2025 -
U3V napříč regiony
V týdnu od 12. 5. do 16. 5. 2025 probíhá v Telči již tradiční speciální meziuniverzitní pobytový kurz pro posluchače univerzity třetího věku s názvem Univerzita třetího věku napříč regiony. Zajímavá témata ze své výuky tak představí tři…13. 5. 2025 -
Permakulturní zahrádkářství
Třídenní kurz pro ty, kteří se zajímají o šetrné pěstování plodin, zeleniny a okrasných rostlin. Naučíte se základní zásady, péči o půdu, podporu biodiverzity, zásady pěstování. Získané znalosti si procvičíte na vlastním plánu permakulturní zahrady… -
Řez ovocných dřevin I.
Ovocné dřeviny vyžadují trvalou péči jako jsou především řezy různých typů, v různé intenzitě a termínech. Pokud jste zdědili nebo koupili sad, je nutné se o něj správně starat, aby vám sloužil a žil, co nejdéle. Kurz je vhodný i pro majitele… -
Řez ovocných dřevin II.
O ovocné dřeviny je v posledních letech čím dál větší zájem. Lidé postupně zjišťují, že hlavní stránka péče spočívá v řezech. Součástí úvodního kurzu Řez ovocných dřevin I. jsou základní informace o ovocných dřevinách a jejich řezu.… -
Péče o ovocné dřeviny
V krajině i zahradách rok co rok přibývají nové ovocné stromy a keře. Někdo naopak koupí nebo zdědí starý ovocný sad. Mnozí dostanou za úkol starat se o veřejnou zeleň, která zahrnuje i ovocné dřeviny různého staří a různé vitality. Ale jak se…