Prakticky zaměřený kurz, proložený i teorií. Koná se v provozech Mendelu v Brně a účastníci se mohou těšit na velké množství různých druhů vlastnoručně vyrobených masných klobás. Kurz je určen pro širokou veřejnost a milovníky masa, zaměstnance v provozech, faremní zpracovatele, kteří chtějí proniknout do výroby klobás.
Obsah kurzu
- Suroviny a operace v masné výrobě (včetně technického zázemí)
- Rozdělení masných výrobků (normy, vyhláška)
- Receptury, regionální výrobky, problematika solení a používání koření
- Vady masných výrobků
- Balení masa a masných výrobků, obaly
Praxe:
Praktická výroba tepelně opracovaných masných klobás. Více druhů různých receptur dle skladby masa, použitého koření, způsobu gastronomického použití. Výrobky si účastníci mimo senzorické hodnocení na kurzu, také odnesou sebou.
Upozornění: na praktickou část je třeba čistou a vhodnou nepromokavou obuv a oděv vhodný do masného provozu (čisté pracovní kalhoty a halenu).
Informace o lektorech
Odborná garantka kurzu a lektorka prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D. s dlouholetou praxí v oboru, odborná garantka a vyučující předmětu Technologie masa, Senzorická analýza, aj., garantka Masné výrobny na Mendelově univerzitě v Brně (oprávnění prodeje masných výrobků), členka redakční rady časopisu Maso. Zajišťuje také spolupráci s firmami v masném oboru a účastní se praktických výzkumů (např. téma migrace látek z obalu do masných výrobků).
Lektor doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. vyučující předmětu Technologie masa, Společné stravování, Jakost živočišných produktů, aj. Pověřený pracovník odpovědný za provoz Masné výroby na Mendelově univerzitě v Brně (oprávnění prodeje masných výrobků), člen redakční rady časopisu Maso, Výživa a potraviny, člen správní rady Společnosti pro výživu a její pracovní skupiny pro potraviny.
Na výuce se podílejí také další zaměstnanci Ústavu technologie potravin.
Rozsah kurzu
2denní; 8 vyučovacích hodin
1. den 6 hodin, druhý den 2 hodiny, převážně praktická výuka proložená teorií.
Výuka bude probíhat v budově M2 (MENDELU, Ústav technologie potravin – masná výrobna CZ 22067 a seminární místnost M1.03) Zemědělská 1, Brno. Vzhledem k expedici, balení vyrobených klobás a senzorickému hodnocení je kurz rozdělen na dva dny.
Termín kurzu
15. a 16. 1. 2025
(1.den 6 hodin, 2.den 2 hodiny)
Cena kurzu
4 500 Kč
Cena kurzu zahrnuje veškeré náklady na lektory, stud.materiály, materiál nutný pro výrobu masných klobás.
Možnost vystavení dárkového poukazu.
Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí, studijních materiálů a vlastnoručně vyrobených klobás obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Podmínky účasti
zaslání přihlášky
úhrada účastnického poplatku
Kontakty
Přihlášení na kurz
Více aktualit
-
Ať je celý rok 2025 protkán zdánlivě obyčejnými momenty a především lidmi, kteří společně dokáží neobyčejné věci!20. 12. 2024
-
PF 2025
16. 12. 2024 -
Kancelář U3V bude po celý leden uzavřena
Od 2. 1. 2025 do 31. 1. 2025 bude kancelář uzavřena. V tomto období nás můžete kontaktovat e-mailem nebo telefonicky. Děkujeme za pochopení a těšíme se na viděnou v únoru.16. 12. 2024 -
Akreditované rekvalifikační kurzy Českého jazyka pro cizince pro zájemce…
Od ledna 2025 se situace mění. Dle informací z Úřadu práce již můžeme nabízet naše akreditované kurzy českého jazyka pro cizince pouze pro cizince, kteří nejsou vedeni v evidenci Úřadu práce a již pracují. Z těchto důvodů se nově…13. 12. 2024 -
Dárkový poukaz na kurz jako originální vánoční dárek
Hledáte originální vánoční dárek pro své blízké? Máme pro vás skvělý tip! Potěšte je Dárkovým poukazem na kurz. Vybírat můžete z široké nabídky kurzů, které jinde nenajdete. Vyberte ten správný kurz, který udělá vašim blízkým radost! V…12. 12. 2024 -
Uchazečská kampaň letos cílí na uplatnění v praxi
Cílem letošní uchazečské kampaně Mendelovy univerzity v Brně je zdůraznit, že studijní obory jsou orientované na praktické uplatnění a přípravu studujících pro reálný trh práce. Pomocí krátkých videí a fotek ukazuje kampaň příběhy šesti studentů a…3. 12. 2024 -
Účast na slavnostní radě Asociace univerzit třetího věku v Žilině
Členové předsednictva Asociace univerzit třetího věku České republiky se dne 19. 11. 2024 zúčastnili slavnostní rady Asociace univerzit třetího věku ve slovenské Žilině při příležitosti 30. výročí jejího založení. Při této příležitosti přednesl…20. 11. 2024 -
Gaudeamus Brno
Již od úterý 19. 11. 2024 se s námi můžete potkat na veletrhu pomaturitního vzdělávání Gaudeamus Brno 2024, kde probereme společně vaše plány ohledně budoucího studia. Letos jsme pro návštěvníky našeho stánku nově připravili zajímavou…14. 11. 2024 -
Květinové šperky
Tvorba květinových šperků je nedílnou součástí floristického umění, která se hodí nejen na svatby, ale i na plesy či jiné společenské události. Tento kurz nabízí účastníkům možnost ponořit se do světa květinových dekorací a naučit se, jak vytvářet… -
Tvůrčí psaní
Baví Tě psaní a chceš se o něm dozvědět něco víc? Láká Tě vytvořit krátký text podle zadání? A zajímá Tě, co si o Tvém psaní myslí ostatní? Tak vítej na kurzu tvůrčího psaní. Tři hodiny intenzivní práce z Tebe sice neudělají profi spisovatele…