Prakticky zaměřený kurz, proložený i teorií. Koná se v provozech Mendelu v Brně a účastníci se mohou těšit na velké množství různých druhů vlastnoručně vyrobených masných klobás. Kurz je určen pro širokou veřejnost a milovníky masa, zaměstnance v provozech, faremní zpracovatele, kteří chtějí proniknout do výroby klobás.
Obsah kurzu
- Suroviny a operace v masné výrobě (včetně technického zázemí)
- Rozdělení masných výrobků (normy, vyhláška)
- Receptury, regionální výrobky, problematika solení a používání koření
- Vady masných výrobků
- Balení masa a masných výrobků, obaly
Praxe:
Praktická výroba tepelně opracovaných masných klobás. Více druhů různých receptur dle skladby masa, použitého koření, způsobu gastronomického použití. Výrobky si účastníci mimo senzorické hodnocení na kurzu, také odnesou sebou.
Upozornění: na praktickou část je třeba čistou a vhodnou nepromokavou obuv a oděv vhodný do masného provozu (čisté pracovní kalhoty a halenu).
Informace o lektorech
Odborná garantka kurzu a lektorka prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D. s dlouholetou praxí v oboru, odborná garantka a vyučující předmětu Technologie masa, Senzorická analýza, aj., garantka Masné výrobny na Mendelově univerzitě v Brně (oprávnění prodeje masných výrobků), členka redakční rady časopisu Maso. Zajišťuje také spolupráci s firmami v masném oboru a účastní se praktických výzkumů (např. téma migrace látek z obalu do masných výrobků).
Lektor doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. vyučující předmětu Technologie masa, Společné stravování, Jakost živočišných produktů, aj. Pověřený pracovník odpovědný za provoz Masné výroby na Mendelově univerzitě v Brně (oprávnění prodeje masných výrobků), člen redakční rady časopisu Maso, Výživa a potraviny, člen správní rady Společnosti pro výživu a její pracovní skupiny pro potraviny.
Na výuce se podílejí také další zaměstnanci Ústavu technologie potravin.
Rozsah kurzu
2denní; 8 vyučovacích hodin
1. den 6 hodin, druhý den 2 hodiny, převážně praktická výuka proložená teorií.
Výuka bude probíhat v budově M2 (MENDELU, Ústav technologie potravin – masná výrobna CZ 22067 a seminární místnost M1.03) Zemědělská 1, Brno. Vzhledem k expedici, balení vyrobených klobás a senzorickému hodnocení je kurz rozdělen na dva dny.
Termín kurzu
leden 2026
předběžné přihlášky přijímáme již nyní, termín bude upřesněný emailem na pozdim 2025
(1.den 6 hodin, 2.den 2 hodiny)
Cena kurzu
4 500 Kč
Cena kurzu zahrnuje veškeré náklady na lektory, stud.materiály, materiál nutný pro výrobu masných klobás.
Možnost vystavení dárkového poukazu.
Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí, studijních materiálů a vlastnoručně vyrobených klobás obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Podmínky účasti
zaslání přihlášky
úhrada účastnického poplatku
Kontakty
Přihlášení na kurz
Více aktualit
-
Pět dní plných vědy, inspirace a zážitků – to jsou Inovátor dny ve VIDA! SCIENCE, které včera odstartovaly v brněnském VIDA! science centru. Program je určený pro studenty středních škol a žáky 8. a 9. tříd, kteří chtějí nahlédnout do světa inovací…25. 11. 2025
-
Jak řídit rozvoj akademiků 21. století? Nová monografie autorů ICV MENDELU…
David Kryštof a Petr Adamec z Institutu celoživotního vzdělávání vydali odbornou knihu - monografii s názvem Competency-based Professional Development of Academic Staff, která se zaměřuje na profesní rozvoj a další vzdělávání akademických…18. 11. 2025 -
ICV MENDELU na setkání koordinátorů rodinné politiky
V pátek 7. listopadu 2025 se na Krajském úřadě Jihomoravského kraje uskutečnilo pracovní setkání koordinátorů rodinné politiky obcí s rozšířenou působností. Jedním z hlavních témat byla Jihomoravská seniorská akademie, o které pohovořila Kateřina…12. 11. 2025 -
Tvůrčí psaní
Baví Tě psaní a chceš se o něm dozvědět něco víc? Láká Tě vytvořit krátký text podle zadání? A zajímá Tě, co si o Tvém psaní myslí ostatní? Tak vítej na kurzu tvůrčího psaní. Tři hodiny intenzivní práce z Tebe sice neudělají profi spisovatele… -
MENDELU na veřejném zasedání Rady primátora v Bratislavě
Dnes se naše kolegyně Mgr. et Mgr. Lenka Kamanová, Ph.D. a Mgr. Bc. Kateřina Pevná z Oddělení vzdělávání seniorů ICV MENDELU účastní veřejného zasedání Rady primátora pro práva starších obyvatel, které se koná v Zrcadlové síni Primaciálního paláce…29. 10. 2025 -
Co budu dělat po škole? NEVÍM, ale jdu na JobChallenge!
Už víš, co budeš dělat po škole? Kolik takových všetečných otázek už jsi dostal/a? Přijď na ně najít odpověď 5. listopadu do kongresák.space a setkej se s téměř 60 zaměstnavateli na jednom místě. Čekat tě bude přímý kontakt s personalisty,… -
Úspěch ICV na mezinárodní konferenci ICL 2025
Ve dnech 1.–3. října 2025 se akademičtí pracovníci Výzkumného ústavu Institutu celoživotního vzdělávání doc. Mgr. Petr Adamec, Ph.D., MBA a Mgr. David Kryštof, Ph.D., PCC zúčastnili prestiží mezinárodní konference ICL 2025 –…13. 10. 2025 -
Ve Znojmě vzniká nová pobočka Univerzity třetího věku
Univerzita třetího věku MENDELU otevírá v pondělí 13. října už sedmou pobočku, tentokrát ve Znojmě. Navazuje tím na úspěšnou loňskou Jihomoravskou seniorskou akademii, o kterou projevili senioři a seniorky značný zájem. Nová pobočka vzniká ve…8. 10. 2025 -
Roční intenzivní kurz češtiny pro cizince (2026/27)
Studium je určeno zájemcům ze zahraničí, kteří se chtějí naučit český jazyk, aby mohli např. studovat na Mendelově univerzitě v Brně, případně na některé z vysokých škol v České republice, v češtině. Nepředpokládá se předchozí znalost českého… -
MIND FEST 2025 bude o vztazích, které nás tvoří
Poradenské a profesní centrum Mendelovy univerzity v Brně pořádá 9. a 10. října dvoudenní festival MIND FEST 2025. Program nabídne více než dvacet dva hodin přednášek a workshopů vedených odborníky a odbornicemi z oblasti psychologie, komunikace a…6. 10. 2025