Prakticky zaměřený kurz, proložený i teorií. Koná se v provozech Mendelu v Brně a účastníci se mohou těšit na velké množství různých druhů vlastnoručně vyrobených masných klobás. Kurz je určen pro širokou veřejnost a milovníky masa, zaměstnance v provozech, faremní zpracovatele, kteří chtějí proniknout do výroby klobás.
Obsah kurzu
- Suroviny a operace v masné výrobě (včetně technického zázemí)
- Rozdělení masných výrobků (normy, vyhláška)
- Receptury, regionální výrobky, problematika solení a používání koření
- Vady masných výrobků
- Balení masa a masných výrobků, obaly
Praxe:
Praktická výroba tepelně opracovaných masných klobás. Více druhů různých receptur dle skladby masa, použitého koření, způsobu gastronomického použití. Výrobky si účastníci mimo senzorické hodnocení na kurzu, také odnesou sebou.
Upozornění: na praktickou část je třeba čistou a vhodnou nepromokavou obuv a oděv vhodný do masného provozu (čisté pracovní kalhoty a halenu).
Informace o lektorech
Odborná garantka kurzu a lektorka prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D. s dlouholetou praxí v oboru, odborná garantka a vyučující předmětu Technologie masa, Senzorická analýza, aj., garantka Masné výrobny na Mendelově univerzitě v Brně (oprávnění prodeje masných výrobků), členka redakční rady časopisu Maso. Zajišťuje také spolupráci s firmami v masném oboru a účastní se praktických výzkumů (např. téma migrace látek z obalu do masných výrobků).
Lektor doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. vyučující předmětu Technologie masa, Společné stravování, Jakost živočišných produktů, aj. Pověřený pracovník odpovědný za provoz Masné výroby na Mendelově univerzitě v Brně (oprávnění prodeje masných výrobků), člen redakční rady časopisu Maso, Výživa a potraviny, člen správní rady Společnosti pro výživu a její pracovní skupiny pro potraviny.
Na výuce se podílejí také další zaměstnanci Ústavu technologie potravin.
Rozsah kurzu
2denní; 8 vyučovacích hodin
1. den 6 hodin, druhý den 2 hodiny, převážně praktická výuka proložená teorií.
Výuka bude probíhat v budově M2 (MENDELU, Ústav technologie potravin – masná výrobna CZ 22067 a seminární místnost M1.03) Zemědělská 1, Brno. Vzhledem k expedici, balení vyrobených klobás a senzorickému hodnocení je kurz rozdělen na dva dny.
Termín kurzu
leden 2026
předběžné přihlášky přijímáme již nyní, termín bude upřesněný emailem na pozdim 2025
(1.den 6 hodin, 2.den 2 hodiny)
Cena kurzu
4 500 Kč
Cena kurzu zahrnuje veškeré náklady na lektory, stud.materiály, materiál nutný pro výrobu masných klobás.
Možnost vystavení dárkového poukazu.
Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí, studijních materiálů a vlastnoručně vyrobených klobás obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Podmínky účasti
zaslání přihlášky
úhrada účastnického poplatku
Kontakty
Přihlášení na kurz
Více aktualit
-
Univerzita třetího věku MENDELU otevírá v pondělí 13. října už sedmou pobočku, tentokrát ve Znojmě. Navazuje tím na úspěšnou loňskou Jihomoravskou seniorskou akademii, o kterou projevili senioři a seniorky značný zájem. Nová pobočka vzniká ve…8. 10. 2025
-
Roční intenzivní kurz češtiny pro cizince (2026/27)
Studium je určeno zájemcům ze zahraničí, kteří se chtějí naučit český jazyk, aby mohli např. studovat na Mendelově univerzitě v Brně, případně na některé z vysokých škol v České republice, v češtině. Nepředpokládá se předchozí znalost českého… -
MIND FEST 2025 bude o vztazích, které nás tvoří
Poradenské a profesní centrum Mendelovy univerzity v Brně pořádá 9. a 10. října dvoudenní festival MIND FEST 2025. Program nabídne více než dvacet dva hodin přednášek a workshopů vedených odborníky a odbornicemi z oblasti psychologie, komunikace a…6. 10. 2025 -
Nový kurz MENDELU pro seniory a seniorky propojuje vědu, vzdělávání a cestování
Semestrální kurz Příběhy z daleka, aneb když věda pomáhá, představí seniorům a seniorkám aktivity Mendelovy univerzity v rozvojovém světě. Tvůrci kurzu zvolili pro prezentaci témat atraktivní formu propojení přednášek poukazujících na výsledky…2. 10. 2025 -
Noc vědců letos oslaví dvacet let, tématem je Bohatství
Už po dvacáté se celé Česko přesvědčí o tom, že věda nemusí být jen výsadou vědců a vědkyň v laboratořích. Poslední pátek v září bude i na Mendelově univerzitě v Brně opět patřit Noci vědců, největší popularizační akci svého druhu, tentokrát s…25. 9. 2025 -
Současnost a budoucnost odborného vzdělávání – setkání odborníků na MENDELU
Ve dnech 17.–18. září 2025 se na zámku ve Křtinách uskutečnilo odborné setkání věnované tématu současnosti a budoucnosti odborného vzdělávání a přípravy učitelů. Akce byla součástí projektu Rozvoj kompetencí relevantních aktérů pregraduální…22. 9. 2025 -
Naživo v pořadu Sama doma
Naše kolegyně Kateřina Pevná, vedoucí Oddělení vzdělávání seniorů, byla dne 19. 9. 2025 hostem živého vysílání pořadu SAMA DOMA a představila činnost U3V a dalších projektů, které aktuálně probíhají na Institutu celoživotního vzdělávání MENDELU.Jak…20. 9. 2025 -
Tradiční olympiáda U3V ve Zvolenu
Ve dnech 9. - 11. 9. 2025 se vypravili posluchačky a posluchači z pobočky U3V V Bruntále na sportovní olympiádu U3V do Zvolena, kde je čekal velký sportovní úspěch. A jak celá akce probíhala, nám blíže popsala jedna z účastnic olympiády: „Ve…18. 9. 2025 -
Jihomoravská seniorská akademie odstartovala v Hustopečích a Kuřimi
V pondělí 15. září 2025 se v Hustopečích a Kuřimi otevřely dveře vzdělávání pro všechny aktivní seniory. Odstartoval zde projekt Jihomoravská seniorská akademie, který navazuje na dvacetiletou tradici Senior akademie Městské policie Brno a už…16. 9. 2025 -
Získali jsme prestižní ocenění České asociace pedagogického výzkumu
Na výroční XXXIII. konferenci České asociace pedagogického výzkumu (ČAPV), která se uskutečnila ve dnech 2. – 4. 9. 2025 na Filozofické a Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, byly našim kolegům uděleny ceny za významné výzkumně…10. 9. 2025