Prakticky zaměřený kurz, proložený i teorií. Koná se v provozech Mendelu v Brně a účastníci se mohou těšit na velké množství různých druhů vlastnoručně vyrobených masných klobás. Kurz je určen pro širokou veřejnost a milovníky masa, zaměstnance v provozech, faremní zpracovatele, kteří chtějí proniknout do výroby klobás.
Obsah kurzu
- Suroviny a operace v masné výrobě (včetně technického zázemí)
- Rozdělení masných výrobků (normy, vyhláška)
- Receptury, regionální výrobky, problematika solení a používání koření
- Vady masných výrobků
- Balení masa a masných výrobků, obaly
Praxe:
Praktická výroba tepelně opracovaných masných klobás. Více druhů různých receptur dle skladby masa, použitého koření, způsobu gastronomického použití. Výrobky si účastníci mimo senzorické hodnocení na kurzu, také odnesou sebou.
Upozornění: na praktickou část je třeba čistou a vhodnou nepromokavou obuv a oděv vhodný do masného provozu (čisté pracovní kalhoty a halenu).
Informace o lektorech
Odborná garantka kurzu a lektorka prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D. s dlouholetou praxí v oboru, odborná garantka a vyučující předmětu Technologie masa, Senzorická analýza, aj., garantka Masné výrobny na Mendelově univerzitě v Brně (oprávnění prodeje masných výrobků), členka redakční rady časopisu Maso. Zajišťuje také spolupráci s firmami v masném oboru a účastní se praktických výzkumů (např. téma migrace látek z obalu do masných výrobků).
Lektor doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. vyučující předmětu Technologie masa, Společné stravování, Jakost živočišných produktů, aj. Pověřený pracovník odpovědný za provoz Masné výroby na Mendelově univerzitě v Brně (oprávnění prodeje masných výrobků), člen redakční rady časopisu Maso, Výživa a potraviny, člen správní rady Společnosti pro výživu a její pracovní skupiny pro potraviny.
Na výuce se podílejí také další zaměstnanci Ústavu technologie potravin.
Rozsah kurzu
2denní; 8 vyučovacích hodin
1. den 6 hodin, druhý den 2 hodiny, převážně praktická výuka proložená teorií.
Výuka bude probíhat v budově M2 (MENDELU, Ústav technologie potravin – masná výrobna CZ 22067 a seminární místnost M1.03) Zemědělská 1, Brno. Vzhledem k expedici, balení vyrobených klobás a senzorickému hodnocení je kurz rozdělen na dva dny.
Termín kurzu
15. a 16. 1. 2025
(1.den 6 hodin, 2.den 2 hodiny)
Cena kurzu
4 500 Kč
Cena kurzu zahrnuje veškeré náklady na lektory, stud.materiály, materiál nutný pro výrobu masných klobás.
Možnost vystavení dárkového poukazu.
Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí, studijních materiálů a vlastnoručně vyrobených klobás obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Podmínky účasti
zaslání přihlášky
úhrada účastnického poplatku
Kontakty
Přihlášení na kurz
Více aktualit
-
Již od úterý 19. 11. 2024 se s námi můžete potkat na veletrhu pomaturitního vzdělávání Gaudeamus Brno 2024, kde probereme společně vaše plány ohledně budoucího studia. Letos jsme pro návštěvníky našeho stánku nově připravili zajímavou…14. 11. 2024
-
Květinové šperky
Tvorba květinových šperků je nedílnou součástí floristického umění, která se hodí nejen na svatby, ale i na plesy či jiné společenské události. Tento kurz nabízí účastníkům možnost ponořit se do světa květinových dekorací a naučit se, jak vytvářet… -
Tvůrčí psaní
Baví Tě psaní a chceš se o něm dozvědět něco víc? Láká Tě vytvořit krátký text podle zadání? A zajímá Tě, co si o Tvém psaní myslí ostatní? Tak vítej na kurzu tvůrčího psaní. Tři hodiny intenzivní práce z Tebe sice neudělají profi spisovatele… -
Mechový a květinový obraz
Tvorba květinových obrazů je jednou ze součástí floristické tvorby. Tyto obrazy mohou mít širokou škálu podob. Během tohoto praktického kurzu si vytvoříte vlastní originální obraz ze stabilizovaného mechu a trvanlivých materiálů, které nevyžadují… -
Jehličnaté dřeviny
Kurz je určen milovníkům přírody, zájemcům o jehličnaté stromy a keře, a to především laikům a nadšencům. Může být ale také vhodným doplněním a opakováním i pro pokročilejší znalce dřevin. Kurz umožní získat základní znalosti o jehličnatých… -
Celostní komunikace: Neverbální komunikace a její velmi hlasité projevy
Kurz je zaměřen na prvky, které ovlivňují neverbální komunikaci. Tedy ne na pantomimu těla a gest, ale na propojenost a souhru slov s veškerými dalšími možnostmi neverbální komunikace: s řečí těla a gesty, s mimikou, hlasem, postojem… -
Lektor/lektorka češtiny pro cizince
Aktuálně hledáme lektora/lektorku do našeho kurzu Češtiny pro cizince. Výuka je plánována na středy a čtvrtky od 17 hod. a to vždy dvě vyučovací hodiny po sobě. Kurz začíná 23. 10. 2024, přičemž nabízíme spolupráci až do konce června 2025. Nabídka…14. 10. 2024 -
MIND FEST: MENDELU se poprvé zapojí do Týdnů duševního zdraví
Poradenské a profesní centrum MENDELU se letos poprvé aktivně zapojí do celorepublikové akce Týdny duševního zdraví. Připravilo na 10. a 11. října MENDELU MIND FEST, který zahrnuje rozmanitý program přednášek z řad uznávaných odborníků a…7. 10. 2024 -
Zahájili jsme nový akademický rok
Minulý týden jsme s nadšením zahájili studium Historie brněnského podzemí, jazykové kurzy, fotografování a kurz aranžování. Dneškem počínaje startují i všechny ostatní studia a další kurzy. Nový akademický rok na Univerzitě třetího věku je v…30. 9. 2024 -
Veletrh pracovních příležitostí JobChallenge
Registrujte se a navštivte 6. 11. 2024 veletrh pracovních příležitostí, který vám nabízí možnost prozkoumat pracovní možnosti a potkat zaměstnavatele, kteří hledají do svých týmů studenty/studentky a absolventy/absolventky z MENDELU.