Úvod do degustace
16. 2. 2020 -
V kurzu Úvod do degustace účastníci získají širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína, naučí se rozeznávat základní chutě a vůně vína včetně nejběžnějších chorob a vad vína.
Úvod do degustace
Komu je kurz určen
je určen milovníkům vína, ale také lidem, kteří s vínem denně pracují. Účastníci kurzu získají širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína, naučí se rozeznávat základní chutě a vůně vína včetně nejběžnějších chorob a vad vína.
Obsah kurzu
Část teoretická
- Senzorické hodnocení vín
- Choroby a vady vín
Část praktická
- Seznámení se základními chutěmi - 7 vzorků
- Srovnávací zkouška schopnosti rozlišovat základní chutě - 8 vzorků
- Test rozlišovací schopnosti intenzity chuti pořadovou zkouškou - 2 série pěti vzorků révových vín
- Test rozlišovací schopnosti organoleptických vlastností trojúhelníkovou zkouškou 4 série tří vzorků révových vín
- Zkouška na určení vzrůstající intenzity barvy – 2 *10 vzorků
- Zkouška schopnosti popisu pachů 15-20 vzorků modelových vůní a přípachů
- Deklarační zkouška - zatřiďování révových vín podle předložené deklarace, popis a srovnání jejich charakteristických vlastností a nedostatků.
Kurz bude probíhat v menší skupince do 20 účastníků.
V kurzu poznáte sami sebe z pohledu senzorických vlastností, které máte. Prakticky si otestujete svůj zrak, čich i chuť. Tento kurz může sloužit jako příprava na Výcvik a výběr vybraných posuzovatelů pro senzorickou analýzu podle ČSN ISO 8586-1 (tzv. základní senzorická zkouška nebo zkouška prvního stupně) a také na Výcvik a výběr specializovaných expertů posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN ISO 8586-2 - tzv. zkouška druhého stupně.
Druhý den návštěva Národního salonu vín ve Valticích: program A1 - volná degustace http://www.salonvin.cz/salon-vin/oteviraci-doba-programy/ .
Po odborné stránce je tento kurz navazujícím kurzem na Základy vinařství a na tento kurz navazují Základy sommelierství (každý kurz lze absolvovat zvlášť).
Informace o lektorovi
Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství a 3násobný mistr ČR v sekání sektů, vítěz (1.místo) Sommelier České republik
Zdroj: https://breclavsky.denik.cz/podnikani/ceskym-sommelierem-roku-je-kamil-prokes-20171027.htmly 2017 a 2019, vítěz (1.místo) Majstrovství somelierov Slovenska 2017 a 2019.
Rozsah kurzu
2denní kurz
- 1. den - teoretická + praktická výuka v areálu Mendelovy univerzity v Brně (Zemědělská 5); 7 vyučovacích hodin
- 2. den - návštěva Národního salonu vín ve Valticích (společný odjezd autobusem od areálu Mendelu); program A1 - volná degustace
Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí a stud.materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Termín kurzu
16. a 17. 2. 2021 (konání kurzu se bude řídit dle aktuálních epidemiologických nařízení)
Cena kurzu
3 900,- Kč (kurz je akreditovaný, osvobozen od DPH),
Cena kurzu zahrnuje náklady na lektora, stud.materiál, víno, občerstvení, doprava Brno-Valtice a zpět a vstupné do Salonu Vín ve Valticích.
Možnost dárkového poukazu.
Podmínky účasti
- zaslání přihlášky
- úhrada účastnického poplatku
Fotogalerie
Kontakty
organizační zajištění
Zdeňka Šobová
Oddělení dalšího odborného vzdělávání (ICV)
+420 545 135 218
sobova@mendelu.cz
odborný garant kurzu
Ing. Kamil Prokeš, Ph.D.
Akademický pracovník - asistent - Ústav vinohradnictví a vinařství (ZF)
+420 519 367 253
kamil.prokes@mendelu.cz
Fotogalerie


Chcete
studovat
na ICV MENDELU?
Vše, co potřebujete vědět: