Kurz je učený pracovníkům potravinářských provozů a společného stravování, zaměstnancům a studentům učňovských potravinářských oborů, středních potravinářských škol a univerzit. V neposlední řadě také pro širokou veřejnost, která se o dané téma zajímá. Kurz obsahuje jak teoretickou, tak praktickou část. Praktická část: senzorická zkouška se skládá ze 7 typů zkoušek. Po úspěšném složení senzorických zkoušek obdrží účastníci osvědčení dle požadavků na odbornou způsobilost hodnotitele senzorických vlastností dle ČSN EN ISO/IEC 17025, v rozsahu požadavků normy ČSN ISO 85861.
Obsah kurzu
- senzorická analýza
- definice, popis
- rozdělení a charakterizace smyslů
- podmínky senzorického hodnocení, hedonické a intenzitní hodnocení, hodnotitelé v senzorické analýze
- metody senzorické a instrumentální analýzy, psychometrika
- rozlišení druhů vůní, základních chutí- intenzita barevných tónů
- pořadový test
Kurz je rozdělen na teoretickou a praktickou část. Praktická senzorická zkouška se skládá ze 7 typů zkoušek:
Typ zkoušky:
1. Rozlišování základních chutí ve vodném roztoku
2. Rozlišování pachů
3. Senzorické hodnocení intenzity barvy
4. Stanovení rozdílu párovou zkouškou s paměťovým efektem
5. Stanovení intenzity vůně
6. Trojúhelníková zkouška na jedné ze základních chutí
7. Textura. Sledování stupně viskozity
Senzorická zkouška probíhá dle požadavků na odbornou způsobilost hodnotitele senzorických vlastností dle ČSN EN ISO/IEC 17025, v rozsahu požadavků normy ČSN ISO 8586.
Odborná garantka kurzu a lektorka prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D. má dlouholetou praxí v oboru, odborná garantka a vyučující předmětu senzorická analýza, technologie masa aj.
Rozsah kurzu
1denní
začátek 9.00, dopoledne proběhne teoretická část, po přestávce na oběd odpoledne poté praktická část (Zemědělská 1, budova N). V praktické části bude využito speciální pracoviště Ústavu technologie potravin – laboratoř senzorické analýzy.
Výstup kurzu
Po úspěšném složení senzorických zkoušek v praktické části obdrží účastníci kurzu osvědčení, které potvrzuje splnění požadavků na odbornou způsobilost hodnotitele senzorických vlastností dle ČSN EN ISO/IEC 17025, v rozsahu požadavků normy ČSN ISO 85861. Osvědčení se vydává na dobu 5 let.
Po neúspěšném absolvování obdrží účastnici Osvědčení o účastni na kurzu (které ale nebude splňovat dané normy).
Termín kurzu
25. 4. 2024
pro informace a přihlášení pište na sobova@mendelu.cz
Cena kurzu
1 800,- Kč
Při přihlášení na konkrétní termín a potvrzení účasti platí Obchodní podmínky ICV MENDELU .
Kontakty
Přihlášení na kurz
přihlášení na emailu sobova@mendelu.cz
Více aktualit
-
“Stojíš jako tvrdý y.” “Mácháš rukama jak smyslů zbavenej.” “Jako obsah dobrý, ale ty vypadáš jako hromádka neštěstí.” “To bylo hrozný, vždyť ty jsi na publikum útočil jako buldozer, Horst Fuchs by se od tebe mohl učit!” Možná jste…
-
Vzdělávání seniorů na univerzitách třetího věku na příkladech dobré praxe
V uplynulém týdnu naši kolegové z řad organizačních pracovníků a lektorů univerzit třetího věku napříč celým Slovenskem navštívili pro inspiraci, vzájemné sdílení zkušeností a pro nabytí nových poznatků čtyři místa v České republice a to Mendelovu…22. 3. 2024 -
Specialista/specialistka vzdělávání a rozvoje zaměstnanců
Kurz je určen všem, kteří chtějí získat či rozvinout profesní kompetence nezbytné pro specialistu vzdělávání a rozvoje zaměstnanců. Kurz je akreditován MŠMT ČR jako rekvalifikační a je vhodný pro přípravu osob k získání profesní kvalifikace… -
Autorizovaná zkouška pro PK Specialista/specialistka vzdělávání a rozvoje…
Mendelova univerzita v Brně je autorizovanou osobou umožňující vykonání zkoušky zájemcům o získání profesní kvalifikace Specialista/specialistka vzdělávání a rozvoje zaměstnanců (dle zákona 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího… -
Newsletter - poděkování
Děkujeme, že ses přihlásil/a k odběru našeho uchazečského newsletteru. Už chybí jen jeden malý krok. Na Tvou adresu jsme poslali mail, který od tebe potřebujeme potvrdit. Pak teprve to začne všechno fungovat.13. 3. 2024 -
Cibuloviny v zahradě
Přednáška je zaměřená na cibulnaté květiny, které jsou oblíbenými rostlinami v zahradní architektuře, neboť svojí pestrostí zatraktivní záhony nejen v jarním období. Obsah kurzu základní charakteristika cibulovin možnosti jejich použití … -
Mendelova univerzita výstavou vyvrací genderové stereotypy
13. 2. 2024 „Vážení kolegové, milé kolegyně, na Mendelově univerzitě v Brně najdete špičkové vědce a výzkumníky. Uchazeči si vyberou z pestré nabídky studijních programů od informatiky přes lesnictví až po dřevostavby. Uchazečky se mohou…13. 2. 2024 -
MENDELU spouští uchazečskou kampaň zaměřenou na udržitelnost
Mendelova univerzita v Brně spouští první celouniverzitní uchazečskou kampaň, zaměřila ji na téma udržitelnosti. Kampaň na příbězích mladých absolventů MENDELU ukazuje, že díky studiu na univerzitě získají potřebné znalosti a dovednosti pro to,…22. 1. 2024 -
Zavádění age managementu do prostředí vysokých škol
Kurz je určen pro všechny zájemce, kteří chtějí získat potřebné informace k zavádění konceptu age managementu na vysokých školách. Kurz je realizován v rámci projektu Národní plán obnovy pro oblast vysokých škol (2022-2024), účast na kurzu je… -
Základní pedagogické kompetence pro začínající pedagogické pracovníky
Kurz je určen začínajícím akademickým pracovníkům nebo studentům doktorského studia, kteří vedou výuku v prezenční či kombinované výuce a chtějí si zvýšit své pedagogické kompetence. V kurzu se naučí správně nastavit vzdělávací cíle, adekvátně…