Prakticky zaměřený kurz, proložený i teorií. Koná se v provozech Mendelu v Brně a účastníci se mohou těšit na velké množství různých druhů vlastnoručně vyrobených masných klobás. Kurz je určen pro širokou veřejnost a milovníky masa, zaměstnance v provozech, faremní zpracovatele, kteří chtějí proniknout do výroby klobás.
Obsah kurzu
- Suroviny a operace v masné výrobě (včetně technického zázemí)
- Rozdělení masných výrobků (normy, vyhláška)
- Receptury, regionální výrobky, problematika solení a používání koření
- Vady masných výrobků
- Balení masa a masných výrobků, obaly
Praxe:
Praktická výroba tepelně opracovaných masných klobás. Více druhů různých receptur dle skladby masa, použitého koření, způsobu gastronomického použití. Výrobky si účastníci mimo senzorické hodnocení na kurzu, také odnesou sebou.
Upozornění: na praktickou část je třeba mít zdravotní (potravinářský) průkaz, čistou a vhodnou nepromokavou obuv a oděv vhodný do masného provozu (čisté pracovní kalhoty a halenu).
Informace o lektorech
Odborná garantka kurzu a lektorka prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D. s dlouholetou praxí v oboru, odborná garantka a vyučující předmětu Technologie masa, Senzorická analýza, aj., garantka Masné výrobny na Mendelově univerzitě v Brně (oprávnění prodeje masných výrobků), členka redakční rady časopisu Maso. Zajišťuje také spolupráci s firmami v masném oboru a účastní se praktických výzkumů (např. téma migrace látek z obalu do masných výrobků).
Lektor doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. vyučující předmětu Technologie masa, Společné stravování, Jakost živočišných produktů, aj. Pověřený pracovník odpovědný za provoz Masné výroby na Mendelově univerzitě v Brně (oprávnění prodeje masných výrobků), člen redakční rady časopisu Maso, Výživa a potraviny, člen správní rady Společnosti pro výživu a její pracovní skupiny pro potraviny.
Na výuce se podílejí také další zaměstnanci Ústavu technologie potravin.
Rozsah kurzu
2denní; 8 vyučovacích hodin
1. den 6 hodin, druhý den 2 hodiny, převážně praktická výuka proložená teorií.
Výuka bude probíhat v budově M2 (MENDELU, Ústav technologie potravin – masná výrobna CZ 22067 a seminární místnost M1.03) Zemědělská 1, Brno. Vzhledem k expedici, balení vyrobených klobás a senzorickému hodnocení je kurz rozdělen na dva dny.
Termín kurzu
bude upřesněno (1.den 6 hodin, 2.den 2 hodiny)
Cena kurzu
3 600,- Kč
Cena kurzu zahrnuje veškeré náklady na lektory, stud.materiály, materiál nutný pro výrobu masných klobás.
Možnost vystavení dárkového poukazu.
Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí, studijních materiálů a vlastnoručně vyrobených klobás obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Podmínky účasti
zaslání přihlášky
úhrada účastnického poplatku
Kontakty
Přihlášení na kurz
Více aktualit
-
Nástavbový kurz kurzu Hmyzí škůdci okrasných dřevin. Kurz se věnuje dalším druhům, na které se v úvodním kurzu z časových důvodů nedostalo. Pro snadnější orientaci půjde o rozdělení druhů na škůdce na listnatých a jehličnatých dřevinách,…
-
Tělo jako nástroj prezentace
“Stojíš jako tvrdý y.” “Mácháš rukama jak smyslů zbavenej.” “Jako obsah dobrý, ale ty vypadáš jako hromádka neštěstí.” “To bylo hrozný, vždyť ty jsi na publikum útočil jako buldozer, HorstFuchs by se od tebe mohl učit!” Možná jste… -
Komentovaná prohlídka zahrad v Lednici
Komentovaná prohlídka unikátních zahrad pro všechny, kteří se zajímají o zahradu a zahradní architekturu, nejen pro absolventy kurzu Základy zahradní architektury. Chcete se dozvědět něco více o zahradní architektuře? Projít si s odborníkem… -
Přihlašování k bakalářskému studiu zahájeno
Spustili jsme přihlašování k bakalářskému studiu v oblasti učitelství a neučitelské pedagogiky. Přihlášky budeme přijímat do 15. 4. 2023. Zájemci se mohou hlásit do těchto akreditovaných studijních programů: Aplikovaná pedagogická studia …2. 1. 2023 -
Aktuální nabídka kurzů
Pro zájemce z řad široké veřejnosti, zaměstnance i studenty MENDELU připravujeme řadu kurzů. Spoustu z nich jinde než na Mendelově univerzitě nenajdete. Své znalosti si můžete osvěžit či doplnit v odborných, jazykových a zájmových kurzech. Svým… -
Studium pro asistenty pedagoga
Kvalifikační studium je určeno všem zájemcům, kteří vykonávají nebo mají zájem vykonávat funkci asistenta pedagoga a mají úspěšně ukončené minimálně základní vzdělání. Vzdělávací program je zaměřen na získávání vědomostí a dovedností, které jim…2. 1. 2023 -
Dárky pro klienty Domu důstojného stáří
Ve středu 21. 12. 2022 navštívili členky Klubu U3V "Dům důstojného stáří" v Brně Maloměřicích, kde předaly dárky pro jejich klienty. Za tuto krásnou vánoční akci děkujeme!22. 12. 2022 -
Jarní aranžování
Kurz je určený všem zájemcům, kteří si chtějí vytvořit jarní a velikonoční dekorace, kterými si mohou zkrášlit svoje obydlí. V kurzu získáte informace o jarní a velikonoční symbolice, o možnostech zpracování jednotlivých materiálů, využití jarních… -
Senioři v krajích
Právě teď vychází další číslo zpravodaje Senioři v krajích. V aktuálním dvojčísle magazínu najdete rozhovor s vedoucí Univerzity třetího věku MENDELU Kateřinou Pevnou o vzdělávání seniorů a mezigeneračním učení. Číslo se také věnuje výsledkům…1. 12. 2022 -
Řez révy vinné
V kurzu získáte sebevědomí a kuráž nebát se stříhnout do révového keře. Dozvíte se spoustu informací o řezu révy vinné a v praktické části si tuto dovednost vyzkoušíte a osvojíte. Cíl kurzu Seznámit posluchače se základními styly vedení…