Prakticky zaměřený kurz, proložený i teorií. Koná se v provozech Mendelu v Brně a účastníci se mohou těšit na velké množství různých druhů vlastnoručně vyrobených masných klobás. Kurz je určen pro širokou veřejnost a milovníky masa, zaměstnance v provozech, faremní zpracovatele, kteří chtějí proniknout do výroby klobás.
Obsah kurzu
- Suroviny a operace v masné výrobě (včetně technického zázemí)
- Rozdělení masných výrobků (normy, vyhláška)
- Receptury, regionální výrobky, problematika solení a používání koření
- Vady masných výrobků
- Balení masa a masných výrobků, obaly
Praxe:
Praktická výroba tepelně opracovaných masných klobás. Více druhů různých receptur dle skladby masa, použitého koření, způsobu gastronomického použití. Výrobky si účastníci mimo senzorické hodnocení na kurzu, také odnesou sebou.
Upozornění: na praktickou část je třeba čistou a vhodnou nepromokavou obuv a oděv vhodný do masného provozu (čisté pracovní kalhoty a halenu).
Informace o lektorech
Odborná garantka kurzu a lektorka prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D. s dlouholetou praxí v oboru, odborná garantka a vyučující předmětu Technologie masa, Senzorická analýza, aj., garantka Masné výrobny na Mendelově univerzitě v Brně (oprávnění prodeje masných výrobků), členka redakční rady časopisu Maso. Zajišťuje také spolupráci s firmami v masném oboru a účastní se praktických výzkumů (např. téma migrace látek z obalu do masných výrobků).
Lektor doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. vyučující předmětu Technologie masa, Společné stravování, Jakost živočišných produktů, aj. Pověřený pracovník odpovědný za provoz Masné výroby na Mendelově univerzitě v Brně (oprávnění prodeje masných výrobků), člen redakční rady časopisu Maso, Výživa a potraviny, člen správní rady Společnosti pro výživu a její pracovní skupiny pro potraviny.
Na výuce se podílejí také další zaměstnanci Ústavu technologie potravin.
Rozsah kurzu
2denní; 8 vyučovacích hodin
1. den 6 hodin, druhý den 2 hodiny, převážně praktická výuka proložená teorií.
Výuka bude probíhat v budově M2 (MENDELU, Ústav technologie potravin – masná výrobna CZ 22067 a seminární místnost M1.03) Zemědělská 1, Brno. Vzhledem k expedici, balení vyrobených klobás a senzorickému hodnocení je kurz rozdělen na dva dny.
Termín kurzu
leden, únor 2025
bude upřesněno, přihlášky můžete posílat již nyní a pak budete o termínu informováni
(1.den 6 hodin, 2.den 2 hodiny)
Cena kurzu
4 500 Kč
Cena kurzu zahrnuje veškeré náklady na lektory, stud.materiály, materiál nutný pro výrobu masných klobás.
Možnost vystavení dárkového poukazu.
Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí, studijních materiálů a vlastnoručně vyrobených klobás obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Podmínky účasti
zaslání přihlášky
úhrada účastnického poplatku
Kontakty
Přihlášení na kurz
Více aktualit
-
V úterý 10. 9. 24 se již podesáté vypravili posluchačky a posluchači z pobočky U3V V Bruntále na sportovní olympiádu U3V do Zvolena, kde je čekal velký sportovní úspěch. A jak celá akce probíhala, nám blíže popsala jedna z účastnic olympiády: …20. 9. 2024
-
Webináře zaměřené na interaktivní výuku a tvorbu moderních studijních opor
Pro akademické pracovníky, vědecko-výzkumné pracovníky a studenty doktorského studia MENDELU jsme připravili 2 webináře, ve kterých se mohou zdokonalit ve tvorbě studijních opor a prakticky si vyzkoušet různé aplikace pro zpestření výuky. … -
Digitální VŠ učitel
Workshop pro vysokoškolské učitele, kteří se nebojí digitálních technologií. Představíme si vhodné digitální pomůcky pro výuku, dále dostanete řadu tipů a triků pro lepší prezentace nejen v powerpointu a nakonec se zaměříme na to, jak si tvořit… -
Základy AI pro VŠ učitele
Workshop pro vysokoškolské učitele, kteří se nebojí digitálních technologií, zejména umělé inteligence (AI). Představíme si, co to je AI, jak funguje a k čemu nám může být užitečná. Upozorníme i na možná rizika a jejich předcházení. Ukážeme si, co… -
Jihomoravská seniorská akademie zahájila první přednášky
V pondělí 16. 9. 2024 jsme první přednáškou ve Vyškově a Znojmě odstartovali náš nový vzdělávací projekt Jihomoravská seniorská akademie, který je podpořen dotačním titulem Dotace mimo dotační program schváleného Zastupitelstvem Jihomoravského…18. 9. 2024 -
Aktuální opatření související s mimořádnou povodňovou situací
Vážené studentky, vážení studenti, účastníci programů celoživotního vzdělávání a klienti poradenského centra, v souvislosti s aktuální povodňovou situací a Vašimi aktivitami spojenými s odstraněním následků škod, případně Vaším…15. 9. 2024 -
Na MENDELU vznikla asociace učitelství odborného vzdělávání
Mendelova univerzita v Brně se stala sídlem nové asociace učitelství odborného vzdělávání, která sdružuje pracoviště, na nichž se vzdělávají budoucí učitelé a učitelky. Cílem je vytvořit prostor pro sdílení dobré praxe a informací, vzájemnou…13. 9. 2024 -
Trvalky pro slunná a suchá stanoviště
Přednáška je určená pro všechny, kteří se zajímají o zahradu a zahradní architekturu. Nejen pro absolventy kurzu Základy zahradní architektury. Obsah kurzu charakteristika jednotlivých druhů trvalek pro slunná a suchá stanoviště … -
Trvalky pro stinná stanoviště
Přednáška je určená pro všechny, kteří se zajímají o zahradu a zahradní architekturu. Nejen pro absolventy kurzu Základy zahradní architektury. Obsah kurzu charakteristika jednotlivých druhů trvalek pro stinná stanoviště (výška, šířka,… -
Studium k rozšíření odborné kvalifikace zaměřené na výuku informatiky
Studium k rozšíření odborné kvalifikace zaměřené na výuku informatiky připravujeme pro pedagogy, kteří mají zájem získat kvalifikaci pro výuku informatiky na druhém stupni základní školy a na středních školách. Studium probíhá kombinovanou…