14. lekce: Léčivé rosliny 2. část

 V této lekci se společně s Ing. Blankou Kocourkovou CSc. věnujeme léčivým rostlinám, konkrétně výrobě čajových směsí. Nejprve se zaměříme na pravidla výroby čajové směsi a postup její přípravy. Následně je uveden recept na čajovou směs, kterou využijete zejména v zimním období.

K bylinářské abecedě pro přípravu čajové směsi patří následující pravidla:

  1. Čajová složka má vždy hlavní složku směsi, které se říká remedium cardinale. Jde o bylinu, která je hlavním nositelem účinku směsi.
  2. Do směsi dále patří pomocná bylina, tzv. remedium adjuvans. Tato složka rozšiřuje účinek hlavní bylinky, anebo její účinek podporuje.
  3. Další složkou je remedium corrigens, tedy bylinka, která směsi dodává chuť.
  4. A do směsi se přidává ještě remedium constituens, což je vlastně jakési plnivo, např. bylinka, které zlepšuje vzhled (např. květy), dodává vůni a svými účinky směs navíc doplňuje a podporuje. A kolik druhů bylinek můžeme do směsi použít.

 Na to, aby směs byla vyvážená, bohatě stačí čtyři základní léčivky – pro každou složku jeden bylinný druh:

 

Postup při přípravě čajové směsi:

  1. připravíme si léčivky, které chceme použít do směsi,
  2. nastříháme je nejlépe zahradnickými nůžkami (odděleně podle druhů), které jsme předtím důkladně vyčistili na stejné segmenty (zpravidla co nejmenší, pozor!!! byliny nebudeme drolit).
  3. Ve větší nádobě všechny druhy smícháme,
  4. prosejeme sítem, abychom se zbavili prachových částí a znovu zamícháme.
  5. Čajovou směs uložíme do dobře uzavíratelného papírového dvojitého sáčku nebo do nádoby.

 

Do čajové směsi na nachlazení a kašel můžete použít tyto léčivé rostliny:
Sléz lesní, Tymián obecný, Máta peprná, Jitrocel kopinatý, Fenykl obecný

Všechny tyto druhy si můžeme vypěstovat na zahradě, snad s výjimkou fenyklu, ale ten lze koupit jako koření v každém obchodě s potravinami.

Čaj se podle charakteru drogy připravuje různými způsoby:

  1. Macerát – výluh byliny za studena (len, kozlík, proskurník).
  2. Nálev (infuzum) – droga se přelije vařící vodou a nechá se louhovat (heřmánek, máta, fenykl, kmín)
  3. Odvar (decoctum) – vodní výluh získaný za varu (dubová kůra).
  4. Klasický bylinářský čaj – kompromisní způsob přípravy (macerát, odvar a nálev).

 

Svoje znalosti bylinek si společně s vnoučaty můžete ověřit pomocí obrázkového Bylinkové kvízu.

Pracovní list ke stažení

Pracovní list 

 

Pracovní list - řešení

Řešení k pracovnímu listu 

Studentka

Chcete
studovat
na ICV MENDELU?

Vše, co potřebujete vědět: