Surikata

Výroba a zrání sýrů

1. 1. 2017 -

NOVIKA! 3denní kurz (30. 1. - 1. 2. 2017) s teoretickou i praktickou částí určený zájemcům o malovýrobu sýrů na farmách či v domácích podmínkách.

Výroba a zrání sýrů


Komu je kurz určen

Všem zájemcům o malovýrobu sýrů na farmách či v domácích podmínkách.


Obsah kurzu

  • Mléko jako surovina pro sýrařskou výrobu.
  • Úprava mléka před sýřením.
  • Syřidla a sýření mléka. Stanovení syřitelnosti a dávky syřidla.
  • Zpracování sýřeniny.
  • Solení sýrů.
  • Zrání sýrů – ošetřování sýrů před zráním (ošetřování ochrannými nátěry, voskování) a v průběhu zracího procesu.
  • Využití čistých mlékařských kultur při výrobě sýrů.
  • Nejčastější vady sýrů.
  • Praktická výroba sýrů.
  • Možnosti zpracování syrovátky.

Na kurzu se naučíte porozumět mléku jako velmi variabilní surovině, práci s čistými mlékařskými kulturami, práci se syřidly, předcházet nejčastějším vadám sýrů. Porozumíte jednotlivým technologickým procesům při zpracování mléka s důrazem na objasnění problematiky výroby zrajících sýrů.

 

Odbornou garantkou a jednou z vyučujících kurzu je prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D. Dále se na výuce podílejí zaměstnanci ústavu Technologie potravin AF MENDELU.


Rozsah kurzu

3denní kurz s teoretickou i praktickou výukou; 6 vyučovacích hodin denně


Výstup kurzu

Kromě získaných znalostí obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.


Termín kurz

30. 1. - 1. 2. 2017


Cena kurzu

4 400,- Kč (kurz je osvobozen od DPH)

Cena kurzu zahrnuje veškeré náklady na lektory a materiál nutný pro výrobu sýrů a stud.materiály


Podmínky účasti

  • zaslání přihlášky
  • úhrada účastnického poplatku

Kontakty

organizační zajištění

Zdeňka Šobová
Oddělení dalšího odborného vzdělávání (ICV)
+420 545 135 218
sobova@mendelu.cz

odborná garantka kurzu

prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.
Akademická pracovnice - profesorka - Ústav technologie potravin (AF)
+420 545 133 257
kvetoslava.sustova@mendelu.cz


Přihlašovací formulář

Osobní údaje

*nezbytné údaje k odeslání přihlášky

Fakturační údaje

Souhlasím s obchodními podmínkami

  

Antispam